Jela sa mesom

ORIGINALNI RECEPT ZA LESKOVAČKU PLJESKAVICU: Ovo je tajna njene sočnosti i jedinstvenog ukusa!

Količina soli je takođe precizno određena i iznosi tačno dva odsto od ukupne mase mesašto znači da na 1 kg mesa ide 20 g soli.

Slika Autora
byDragana Petrović

25.08.2025 08:01

ORIGINALNI RECEPT ZA LESKOVAČKU PLJESKAVICU: Ovo je tajna njene sočnosti i jedinstvenog ukusa!
Veronika Kovalenko/Shutterstock

Leskovački roštilj se smatra najboljim u Srbiji, a retko ko može da mu odoli. Zvezda ovog roštilja je pljeskavica za koju se kaže da merna jedinica dobrog roštilja. Iza njenog ukusa stoji dugogodišnja tradicija, znanje i, kako ističu mastori roštiljskog zanata iz Leskovca - pravi izbor mesa i tehnike pripreme.

Ako ste mislili da se tajna krije u začinima, prevarili ste se. Leskovačka pljeskavica se pravi bez ikakvih dodataka osim soli i luka. Za autentičan ukus, koristi se juneće meso od vrata, plećke, potplećke... Uz to ide i određeni procenat loja, ali ne bilo kog već bubrežnog loja, koji daje neophodnu sočnost i karakterističan miris prave leskovačke pljeskavice.

Količina soli je takođe precizno određena i iznosi tačno dva odsto od ukupne mase mesašto znači da na 1 kg mesa ide 20 g soli. Srećna republika vam otkriva tajnu pravljenja leskovačke pljeskavice po originalnom receptu. Tajna sočnosti lesovačke pljeskavice je u jedinstvenoj pripremi mesa pred pečenje.

Sastojci: 

  • 800 g junećeg mesa 
  • 200 g bubrežnog loja (za sočnost)
  • 20 g soli 
  • 1 glavica crnog luka (sitno seckana i omekšana, nikako pržena)

Priprema:

Meso i loj se prvo samelju na krupnijoj šajbni (10–12 mm), a potom se meso "odmara" u frižideru 12 do 24. Potom sledi drugo mlevenje kada se meso melje na sitnijoj šajbni (3–4 mm). Dodajte so, sitno seckani luk i dobro umesite smesu. Ostavite da odstoji još sat vremena.

Oblikujte pljeskavice težine od 180 do 200 g. Pecite pljeskavice oko šest minuta na 160°C na roštilju. Leskovačka pljeskavica se služi u somunu sa seckanim lukom i tucanom paprikom. Bez majoneza, kečapa ili bilo kakvih drugih dodataka. 

Tajna leskovačke pljeskavice je u jednostavnosti, nema začina osim soli, nema skrivenih trikova. Sve se svodi na dobro meso, pravi loj, luk i strpljenje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)