Pljeskavice su jedno od omiljenih jela koje obožavaju sve generacije. Najčešće se služe uz pomfrit i omiljenu salatu.
Brzo i jednostavno se prave i kod kuće pa možete svoju porodicu obradovati ovim specijalitetom. Srećna republika vam nudi recept za ukusne, mekane i sočne domaće pljeskavice koje ostaju ukusne čak i kad se ohlade.
Sastojci:
- 1/2 kg mlevenog mesa (najbolje je pola junećeg a pola svinjskog)
- 2 glavice luka
- 1 dl kisele vode
- 2-3 ljute faferone koje ne morate stavljati ukoliko ne volite ljuto
- kašičica sode bikarbone
- kašika brašna
- so, biber
- malo ulja za prženje
Priprema:
Luk narendati što sitnije, malo ga posoliti da pusti sok i izgnječiti rukama. Meso staviti u posudu, dodati sitno seckane faferone, posoliti, pobiberiti i dodati luk. U smesu dodati brašno s praškom za pecivo i postepeno dodavati kiselu vodu da bi smesa ostala mekana, ali kompaktna. Sve izmesiti rukama dok se ne dobije ujednačena smesa i od koje se prave pljeskavice. Da se meso ne bi lepilo, sipajte malo brašna na dlanove. Pljeskavice ostaviti 10 minuta da se meso "odmori", a potom ih peći na zagrejanom tiganju. Nakon prženja gotove pljeskavice stavite na papirni ubrus koji će upiti višak masnoće. Mogu se peći i na roštilju, a meso se brzo ispeče čim se uhvati fina hrskava korica. Kao prilog možete poslužiti pomfrit i omiljenu salatu.
Prijatno!
Komentari (0)