Jela sa mesom

MLINCI SA ĆURETINOM! Recept za ukusno i slasno jelo koje je obožavao TITO! (VIDEO)

Nekad su se mlinci, odnosno testo, pravili ručno a danas se najčešće kupuju u prodavnici. Recep za mlince sa ćuretinom će vas oduševiti.

15.10.2022 08:01

MLINCI SA ĆURETINOM!  Recept za ukusno i slasno jelo koje je obožavao TITO! (VIDEO)
Srećna Republika Youtube

Mlinci sa ćuretinom su staro zagorsko jelo koje se pravi od testa sa mesom u ukusnom umaku. Ovo ukusno jelo obožavao je nekadašnji maršal i predsednik SFRJ Josip Broz Tito koji je tražio od kuvara da mu često
prave ovaj specijalitet. najčešće se pravi od ćurećeg mesa ali kao zamena može da posluži i piletina.

Iako zvuči komplikovano u principu je vrlo jednostavno jelo koje se zapeče dok se ne uhvati hrskava korica. Nekad su se mlinci odnosno testo pravili ručno a danas se najčešće kupuju u prodavnici. Srećna republika vam donosi recept za ovaj specijalitet.

 

Sastojci:

 

  • -350 g ćurećih grudi
  • 30 do 50 g sira gorgonzole
  •  200 g mlinaca
  • 5 kašika pavlake
  • 2 do 3 kutlače bistre pileće supe
  • prstohvat muskatnog orašćića
  • so, bibser i začini po ukusu
     

Priprema:

Čureće grudi isecite na šnicle, poslite sa obe strane i pecite u prethodno zagrejanom tiganju oko 5 minuta dok meso ne porumeni. Mlince izlomite na komade i prelite sa supom da odmekšaju. U podmazan pleh ređati

omekšane mlince pa odzgo meso pa pokriti mlincima. U drugu posudi sipati pavlaku, dodati izrendanu gorgonzolu i uz stalno mešanje na tihoj vatri sačekati da se sir istopi i sjedini sa pavalakom. Dodati soli, bibera i začina po ukusu i prstohvat muskatnog oraščića. Ovim umakom preliti mlince i staviti da se peče 30 do 40 minuta na 200 stepeni dok jelo ne porumeni  i uhvati se korica. Služiti toplo.

Prijatno!

Komentari (0)