Jela bez mesa

PROSO S POVRĆEM! Zdrav obrok koji ćete obožavati! (FOTO)

Recept za zdrav ručak od prosa u kojem ćete uživati svim čulima, a uz to ćete za svoje telo učiniti nešto stvarno dobro.

03.10.2022 08:01

PROSO S POVRĆEM! Zdrav obrok koji ćete obožavati! (FOTO)
shutterstock.com

Proso se u ishrani ljudi koristi ve' hiljadama godina, ali je ta žitarica dugo bila zapostavljana uprkos svim zdravstvenim blagodetima koje poseduje. Danas se vraća na velika vrata na naše trpeze, pogotovo kod pobornika zdrave ishrane, pa je samim tim i sve više recepata u kojima se ona koristi. 

Proso se lako priprema i može se kombinovati na bezbroj načina. Jedan od odličnih primera zdravog obroka jeste proso s povrćem. Za sve one koji žele da se zdravije hrane ili da samo jedu manje mesa, ovo je idealan recept.

Sastojci:

  • 40g prosa
  • srednja glavica crnog luka (ili još bolje praziluk)
  • sveže povrće po želji
  • so
  • peršun

Priprema:

Proso dobro oprati (dok ne prestane da peni) i staviti u šerpicu s 3 puta više vode od količine prosa. Posoliti i sačekati da provri. Čim počne ključanje, isključiti ringlu i poklopiti. Tako ostaviti 15 min bez otklapanja. Proso će biti rastresit nakon tih15 min. U međuvremenu propržiti malo luka u tiganju i dodati sveže povrće po želji (možete odabrati papriku ili tikvice ili blitvu). Dinstati dok povrće ne omekša, začiniti i dodati spremljeni proso. Kratko samo promešati, dodati peršun (ili neki drugi začin) i servirati.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)