Jela sa mesom

Starinski RECEPT za grašak sa piletinom: Zdravo jelo koje će zavoleti i oni koji ne vole ovo povrće!

Ovaj obrok je lagan i lako svarljiv, a bogat mineralima i vlaknima.

Slika Autora
byDragana Petrović

27.09.2025 08:01

Starinski RECEPT za grašak sa piletinom: Zdravo jelo koje će zavoleti i oni koji ne vole ovo povrće!
shutterstock.com/V.Dr

Grašak s mesom jedno od jela u koje su odrasle brojne generacije u bivšoj Jugolasviji. Barem jednom nedeljno se nalazi na trpezi u gotovo svakoj srpskoj kući. Jednostavna, a hranljiva kombinacija ovog zdravog povrća i mesa nije bila baš omiljena deci, ali naše mame i bake su znale da ga pripreme tako da čak i mališani bidu oduševljeni.

Naučna istraživanja širom sveta potvrdila su ono što su naše bake odavno znale da je grašak jedna od najzdravijih vrsta povrća, bogat vitaminima, mineralima i vlaknima, a uz to prijatnog ukusa i lako svarljiv. Kad ga kombinujete sa, recimo, pilećim mesom dobije lagan, a obilan obrok bogat proteinima i jelo koje je istovremeno hranljivo, ukusno i dovoljno lagano da ga vole i deca i odrasli. Ako vaši mališani nisu ljubitelji povrća, ovako spremljen grašak sigurno će im se dopasti.

Srećna republika vam donosi starinski recept za grašak sa piletinom onako kako su ga pravile naše bake. 

Sastojci:

  • 500 g pilećeg filea, isečenog na kockice
  • 2 šolje smrznutog graška
  • 1 crni luk
  • 2 šargarepe
  • 2 čena belog luka
  • 2 šolje pilećeg bujona
  • so, biber i suvi začin – po ukusu
  • malo ulja za pripremu

Priprema:

U dubljoj šerpi na malo ulja pržite piletinu da dobije zlatnosmeđu boju. Izvadite meso i ostavite sa strane. U istoj šerpi prodinstajte crni, beli luk i šargarepu dok ne odmeknu. Vratite piletinu u šerpu prelijte pilećim bujonom i dodajte grašak.

Začinite po ukusu, smanjite temperaturu i pustite da krčka 30 minuta, dok grašak ne postane mekan, a ukusi se lepo povežu. Ako želite bogatiji ukus, dodajte i malo svežeg peršuna ili grančicu mirođije na kraju kuvanja. A ako volite gušća variva, pred kraj u šerpu ubacite kašičicu brašna razmućenog u vodi, a jelo će dobiti finu, kremastu teksturu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)