Buhtle su mekana, vazdušasta peciva punjena različitim nadevima najčešće džemom. Pečene su jedna uz drugu u velikoj tepsiji, pa tokom pečenja narastu i spoje se, stvarajući karakterističan "jastučićasti" izgled.
Buhtle su nastale na Austro-Ugarskom dvoru gde su bile omiljena poslastica plemstva. Recept se brzo proširio po Bavarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i dalje ka Balkanu. U 18. i 19. veku buhtle su postale sinonim za domaću kuhinju - jeftino testo od brašna, mleka i kvasca punilo se onim što je domaćinstvo imalo pri ruci, najčešće džemom.
U starim kuvarima je ostalo zabeleženo da su buhtle nekad posluživale kao glavno jelo uz kompot, a ne samo kao dezert. Danas se buhtle smatraju tradicionalnim kolačem cele srednje Evrope, a kod nas su posebno popularne u Vojvodini, gde su došle zahvaljujući austrougarskom nasleđu, a recepti su se prenosili generacijama.
Srećna republika vam poklanja jedini, pravi starinski recept za buhtle sa džemom onako kako ih prave vojvođanske domaćice.
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 1 pakovanje svežeg kvasca (2 kesice suvog)
- 5 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 1 jogurt
- 1 jaje
- 4 kašike ulja
- 2 vanilin šećera
- 2 kašike ruma
- 6 dl toplog mleka (po potrebi)
Priprema:
Pomešajte kvasac s malo šećera i razmutite u toplim mlekom, pa ostavite da nadođe da se masa utrostruči.
Dignuti kvasac sipajte u brašno, dodajte preostale sastojke i umesite testo s toplim mlekom. Pokrijte testo i ostavite da se diže na toplom mestu.
Testo premesite i razvaljajte debelo na prst. Iseckajte 20 do 30 pravilnih četverougao i na svaki stavite nadev malo džema, spojite vrhove iseckanog testa i prstima zatvorite ostale otvore. Ređajte u podmazan pleh jednu pored druge. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 Celzijusa 30 do 45 minuta. Izvadite iz rerne i vruće buhtle premažite uljem, a kad se malo prohlade pospite prah šećerom. Uživajte!
Komentari (0)