Slatkiši

ZDRAV SLADOLED, BEZ MLEKA I ŠEĆERA - DA MOGUĆE JE: Recept za omiljenu poslasticu nikad nije bio lakši!

Isprobajte i vi domaći sladoled iz kalupa od banana i kakaa.

Slika Autora
byAna Đelić

17.06.2025 08:01

ZDRAV SLADOLED, BEZ MLEKA I ŠEĆERA - DA MOGUĆE JE: Recept za omiljenu poslasticu nikad nije bio lakši!
artjazz/Shutterstock

Letnje osveženje ne mora da znači gomilu šećera i kalorija. Ako tražite zdraviju alternativu klasičnom sladoledu, ovaj recept je prava stvar za vas. Ne sadrži rafinisani šećer, nema običnog mleka, a zahvaljujući zrelim bananama i kakao prahu pruža prirodno slatkast i bogat čokoladni ukus koji će voleti i deca i odrasli.

Idealno je rešenje za tople dane - jednostavno se pravi, ne zahteva kuvanje, a sve što vam treba su kalupi za sladoled i malo mesta u zamrzivaču!

Sastojci (za 6-8 komada):

  • 2 zrele banane
  • 250 ml biljnog mleka (npr. bademovo, kokosovo ili sojino)
  • kašika nezaslađenog kakao praha
  • kašičica ekstrakta vanile (opciono)
  • 1-2 kašike kikiriki putera
  • 1-2 urme, prethodno potopljene, za dodatnu slatkoću
  • malo rendane crne čokolade

Priprema:

U blender ubacite banane, biljno mleko, kakao, kikiriki puter, vanilu i urme. Miksujte dok ne dobijete glatku, kremastu smesu. Po želji dodajte sitno rendanu čokoladu i promešajte ručno kašikom.

Sipajte u kalupe za sladoled, ubacite štapiće i ostavite u zamrzivaču minimum 5 sati.

Pre serviranja, kalupe kratko potopite u mlaku vodu kako bi se sladoled lakše izvadio.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)