Jela bez mesa

RECEPT ZA BANANA HLEB: Doručak nikada neće biti ukusniji!

Sočni banana hleb sa pistaćima i malinama je pravo osveženje tokom sparnih dana.

Slika Autora
byAna Đelić

10.06.2025 08:00

RECEPT ZA BANANA HLEB: Doručak nikada neće biti ukusniji!
Nunung Noor Aisyah/Shutterstock

Ako imate prezrele banane koje vam stoje na pultu i ne znate šta biste s njima - ne bacajte ih! Iskoristite ih za mirisan, mekan i bogat banana hleb koji će oduševiti sve ukućane. Ovaj recept je jednostavan, a rezultat je savršen kolač za doručak, užinu ili uz popodnevnu kafu. Dodaci poput pistaća i malina daju mu poseban šmek, ali možete ih menjati po želji.

Sastojci:

  • 1/2 šolje omekšalog margarina (šolja od bele kafe)
     
  • šolja šećera
     
  • 2 jaja
     
  • 2 i po zrele banane
     
  • kašičica sode bikarbone
     
  • 2 šolje brašna
     
  • prstohvat soli
     
  • šaka pistaća (seckanih)
     
  • šaka malina (svežih ili zamrznutih) - opcionalno

Priprema:

U većoj posudi umutite omekšali margarin i šećer dok smesa ne postane penasta i svetlija. Dodajte jaja i dobro sjedinite. Izdrobite banane viljuškom i umešajte ih u smesu. Dodajte sodu bikarbonu, so i postepeno umešavajte brašno, mešajući dok ne dobijete ujednačeno testo.

Na kraju dodajte pistaće i pažljivo umešajte maline (ako ih koristite), pazeći da se ne raspadnu. Sipajte smesu u podmazan ili papirom obložen kalup za hleb.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 50–60 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suva.Ostavite da se prohladi pre sečenja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)