Pravljenje zimnice je običaj star hiljadama godina koji je nastao iz potrebe ljudi da ljudi sačuvaju hranu za zimu, kada nema svežih plodova. Veruje se da su stari Egipćani prvi počeli sa konzerviranjem hrane, dok su u Aziji od davnina primenjivala fermentacija, pa su tako nastali kiseli kupus i turšija.
U Srbiji postoji duga tradicija pravljenja zimnice, a septembar je vreme kad se hrana priprema i ostavlja za zimu. Tada zamiriše paprika koja se peče na starom smederevcu za ajvar, ostavlja se turšija i kiseli kupus. Pored ajvara, zimnica je nezamisliva bez cepkane paprike.
Srećna republika vam poklanja najbolji recept za cepkanu pariku sa belikom lukom bez koje nema zimnice u našim krajevima.
Sastojci:
- 5 kg paprike
- 5 kašika alkoholnog sirćeta
- 1 kašika soli
- 1 glavica belog luka
- celerov list
- 100 ml ulja
Priprema:
Papriku ispeći, očistiti je i izvaditi seme. Zatim je iscepkati i staviti na rešetku da se cedi najmanje sat vremena.
U šerpu sipati ulje, pa kad se ugreje, staviti papriku da se prži i dodati so. Pržiti je oko sat vremena, a pred kraj dodati sirće, celer i krupno sečen beli luk.
Pakovati u sterilisane tegle i dobro zatvoriti metalnim poklopcima. Tegle staviti u rernu na 90 stepeni 90 minuta. Tu ih ostaviti do sutradan da se ohlade, pa ih složiti u police sa ostalom zimnicom.
Komentari (0)