Slatkiši

Baka Milka otkrila tajnu savršene rozen torte: Jednostavno se topi u ustima!

Ako volite tradicionalne poslastice koje mirišu na detinjstvo, ovo će vas oduševiti

Slika Autora
byNevena Jakovljević

23.10.2025 08:01

Baka Milka otkrila tajnu savršene rozen torte: Jednostavno se topi u ustima!
shutterstock.com/Marcus Z-pics

Baka Milka je poznata po svojim starinskim receptima koji uvek uspevaju, a njen recept za rozen tortu je pravi dragulj domaće kuhinje. Ova torta je spoj nežnih kora i bogatog fila od maka, čokolade i keksa, koji se topi u ustima. Priprema je jednostavna, ali rezultat je pun ukusa koji vraća u detinjstvo.

Poseban šmek daje glazura od čokolade koja torti pruža završni dodir. Idealna je za praznike, slavlja ili kad želite da obradujete porodicu nečim domaćim i nezaboravnim, piše Trpeza.

Sastojci:

  • 1 pakovanje kora za rozen tortu
  • 400 g maka
  • 200 ml vrućeg mleka
  • 200 g putera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 80 g mlečne čokolade
  • 100 g mlevenog keksa

Za glazuru:

  • 100 g bele čokolade za kuvanje (ili crne)
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika putera

Priprema:

U vrelo mleko dodajte mleveni mak, promešajte, pa ubacite puter, vanilin šećer, prstohvat soli i izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se čokolada i puter potpuno ne istope, a zatim umešajte i mleveni keks. Kada se sve lepo sjedini, sklonite smesu sa šporeta i ostavite da se prohladi nekoliko minuta.

Zatim filujte kore, slažući ih jednu na drugu i svaku lagano pritisnite dlanovima da se lepo slepe. Poslednju koru ne filujte. Tortu prekrijte folijom, stavite nešto teže preko (na primer knjigu ili enciklopediju) i ostavite u frižideru najmanje dva sata da se stegne.

Za glazuru, na tihoj vatri otopite čokoladu sa malo ulja i putera, pa prelijte preko ohlađenog kolača. Kada se glazura potpuno stegne, kolač isecite na štangle i uživajte.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)