Slatkiši

NAJSLAĐA POSLASTICA KOJA SE SLUŽI U BELOJ KUĆI: Tramp obožava ovaj kolač, uživajte i vi kao najmoćniji ljudi sveta!

Jednostavan recept sa aromama vanile, cimeta i višanje.

Slika Autora
byIva Milenković

07.07.2025 08:01

NAJSLAĐA POSLASTICA KOJA SE SLUŽI U BELOJ KUĆI: Tramp obožava ovaj kolač, uživajte i vi kao najmoćniji ljudi sveta!
Shutterstock//Grafvision, Tanjug/Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Kada se govori o Beloj kući, prva asocijacija su politika, diplomatija i ozbiljni državni protokoli. Ali iza kulisa formalnih večera i prijema, postoji jedan poseban dezert koji se iznova i iznova nalazi na stolu najmoćnijih ljudi sveta. Američki predsednik Donald Tramp obožava ovu poslasticu, a najčešće se nađe na stolu kad u goste prima najmoćnije ljude sveta. 

Reč je o kolaču koji je postao sinonim za suptilan luksuz i vrhunsku ugostiteljsku tradiciju. Ovaj kolač se godinama služi uglednim zvanicama, a prema kuvarima koji su radili u Beloj kući, upravo je on najtraženija poslastica među predsednicima i njihovim gostima.

Recept je veoma jednostavan, ali njegova magija leži u savršenoj ravnoteži vanile, višnje i cimeta. Sada i vi možete isprobati dezert koji se jede u najpoznatijoj rezidenciji predsetnika Sjedinjenih Američkih država u Vašingtonu. 

Sastojci za testo: 

  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca (hladnog, isečenog na kockice)
  • 80 g šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 3–4 kašike hladne vode (po potrebi, da se testo poveže)
  • 1 prstohvat soli

Sastojci za fil: 

  • 500 g očišćenih višanja (sveže ili iz kompota, oceđenih)
  • 80–100 g šećera (po ukusu i zavisno od kiselosti višanja)
  • 1 kašika gustina (razmućena u malo hladne vode)
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kesica vanilin šećera (oko 8–10 g)

Priprema:

U multipraktiku (ili mikseru) sjedinite brašno, šećer, so i cimet. Dodajte hladan maslac isečen na kockice i mutite dok smesa ne postane mrvičasta. Zatim postepeno dodajte hladnu vodu, kašiku po kašiku, dok ne dobijete kompaktno testo. Oblikujte ga u kuglu, podelite na dva dela, jedan veći i jedan manji, pa ih uvijte u foliju i ostavite u frižideru da se dobro ohlade.

U međuvremenu pripremite fil, višnje pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom i gustinom. Sve dobro sjedinite i ostavite da malo odstoji.

shutterstock.com/Dionisvera

Kuća će vam mirisati savršeno uz ove arome

Veći deo testa razvucite oklagijom i prebacite u podmazan pleh. Preko njega ravnomerno rasporedite fil od višanja. Zatim razvucite i manji deo testa i njime prekrijte fil. Spojite ivice, premažite gornji sloj umućenim jajetom, pospite malo šećera po vrhu i napravite nekoliko proreza da para može da izlazi tokom pečenja.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 do 40 minuta, dok kolač ne dobije zlatno smeđu boju. Ostavite da se prohladi pre sečenja. 

Ukrasite kolač tako što ćete ga preliti višnjama i šećerom u prahu, a zatim napravite sebi ugodjaj i servirajte ga u neobičnom tanjiru sa zlatnim escajgom. Ulepšaće vam svaki tmuran dan, uživajte!

BONUS VIDEO: 

 

 

Komentari (0)