Slatkiši

RECEPT MIRE BANJAC ZA SAVRŠENE KROFNE: Uz ovaj njen tajni sastojak uspevaju svaki put!

Cela kuća će vam mirisati na ovaj slatkiš koji podseća na detinjstvo.

Slika Autora
byIva Milenković

06.07.2025 08:01

RECEPT MIRE BANJAC ZA SAVRŠENE KROFNE: Uz ovaj njen tajni sastojak uspevaju svaki put!
Antonio Ahel/ATAImages, shutterstock.com/Maria Shipakina

Mira Banjac je ime koje je na domaćoj sceni sinonim za glumačku veličinu i neizbrisiv trag u istoriji pozorišta i filma. Njena karijera traje više od šest decenija, a pored impresivnih uloga koje je tumačila, publika je posebno zavolela i njen toplu i pristupačnu ličnost.

Osim što je izuzetna glumica, Mira je i prava domaćica koja sa podjednakom pažnjom i ljubavlju pristupa kuhinji. Njene veštine često su predmet divljenja, a posebno je poznata po svojim starinskim receptima koji odišu toplinom i tradicijom. Jedan od najomiljenijih je upravo recept za krofne koje je delila sa prijateljima i kolegama, a koje su osvojile srca svih koji su ih probali.

U nastavku vam ostavljamo detalan recept za neodoljivo mekane krofne naše slavne glumice Mire Banjac.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 3,5 dl mleka
  • 3 žumanca
  • 60 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 20 g svežeg ili 10 g suvog kvasca
  • izrendana korica jednog limuna
  • malo soli
  • ulje za prženje

Priprema:

Dodajte šećer u mlako mleko, zatim so i kvasac, pa izmešajte i ostavite na toplom mestu 10 minuta da kvasac naraste. Umutite dobro maslac, žumanca, šećer i limunovu koricu. Zatim, dodajte brašno i mleko s kvascem pa mutite mikserom dodatkom za testo nekoliko minuta. Stavite na radnu površinu koju ste prethodno posuli brašnom, pa još malo oblikujte testo da bi bilo homogeno i glatko.

Veliku posudu premažite uljem, pa stavite testo, dobro ga pokrijte i ostavite da naraste na toplom mestu sat vremena, dok se ne udvostruči. Zatim ga pažljivo izvadite i rastanjite na debljinu oko 7 mm.

shutterstock.com/Ingrid Balabanova

Ove krofne će oduševiti sve ukućane

Od testa napravite male kružiće nalik krofnama, pa ih pokrijte i ostavite još 20 minuta da odstoje. Na umerenoj temperaturi zagrejte ulje, pa stavljajte krofne u ulje gornjom stranom nadole. Pecite nekoliko minuta, dok ne porumene sa obe strane. Na kraju ih pospite šećerom u prahu i gledajte kako nestaju sa tanjira za tren oka!

Podsetimo, Mira Banjac rođena je 1929. godine u Erdeviku, a svoju glumačku karijeru započela je u Državnoj glumačkoj školi u Novom Sadu u klasi Jurija Rakitina. Tokom sedmogodišnje decenije rada ostavila je neizbrisiv trag u mnogim pozorišnim predstavama, filmovima i serijama, a njena profesionalnost i harizma doneli su joj status legende domaćeg glumišta.

BONUS VIDEO: 

 

Komentari (0)