Slatkiši

KIFLICE sa džemom: Jednostavne, mirisne i neodoljive

Ovaj provereni recept donosi savršen balans između mekanog testa i voćnog punjenja, a tako se lako priprema

Slika Autora
bySrećna Republika

16.10.2025 08:01

KIFLICE sa džemom: Jednostavne, mirisne i neodoljive
Shutterstock/Kiriaziiev

Domaće kiflice sa džemom predstavljaju klasičan i uvek rado viđen domaći kolač koji svojom jednostavnošću i bogatim ukusom osvaja sve generacije. Idealne su za doručak, užinu ili kao poslastica uz popodnevni čaj ili kafu. Bilo da ih pripremate za porodicu, goste ili posebne prilike, kiflice sa džemom ostavljaju utisak topline domaće kuhinje.

Sastojci:

  • 500 g brašna (tip 400 ili meko)
  • 1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
  • 250 ml mlakog mleka 
  • 1 jaje
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • džem po želji (najbolje gušći, od šljiva ili kajsije)
  • Za premazivanje:
  • 1 jaje za premazivanje
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Priprema testa počinje od kvasca. U mlako mleko dodajte kašičicu šećera i kvasac. Ostavite 5 do 10 minuta da nadođe. U veću činiju sipajte brašno, dodaj so, ulje, jaje i nadošli kvasac s mlekom. Umutite i mesite dok ne dobijete glatko, mekano testo.

Pokrijte testo i ostavite na toplom do sat vremena da naraste, otprilike da se udvostruči. Testo podelite na dva dela. Svaki deo razvucite u krug i secite trougliće (kao picu). Na širi deo svakog trougla stavite malo džema od šljiva ili kajsija i urolajte ka vrhu.

Poređajte kiflice u pleh sa papirom za pečenje. Premažite umućenim jajetom. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 20 minuta, dok ne porumene. Po želji pospite šećerom u prahu kada se prohlade.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)