Koji ste tim - buhtle ili cimet rolice? I ako je i jedno i drugo ukusno, malo ko može da odoli čokoladnim cimet rolnicama, za koje mnogi kažu da su bolje nego klasične.
U nastavku je recept.
Sastojci:
- 500 g glatkog pšeničnog brašna
- 2 kašike gorkog kakaa
- 85 g šećera
- 250 ml mleka
- 7 g suvog kvasca
- 65 g maslaca
- 1 jaje
Nadev:
- 125 g smeđeg šećera
- 100 g maslaca
- 2 kašike mlevenog cimeta
- 100 g čokolade za jelo i kuvanje
Glazura od sira i kakaa:
- 100 g krem sira
- 25 g maslaca
- 35 g šećera u prahu
- 1 kašika gorkog kakaa
- 30 ml mleka
Priprema:
Izvadite krem sir i maslac iz frižidera i ostavite ih da se zagreju na sobnoj temperaturi. Od ukupne količine mleka odvojite 50 ml i lagano ga zagrejte. Dodajte kašičicu šećera i kašičicu brašna (koje ste prethodno oduzeli od ukupnog brašna i šećera za testo), umešajte suvi kvasac i ostavite 5-10 minuta da se aktivira.
U veliku činiju prosejte brašno, dodajte šećer i dve kašičice kakaa, pa sve dobro izmešajte. Maslac istopite, a jaje umutite i dodajte postepeno u brašno, naizmenično sa toplim mlekom. Na kraju umešajte i aktivirani kvasac i zamesite glatko, meko testo koje se ne lepi za ruke (po potrebi dodajte još malo brašna).
Stavite testo u činiju, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da naraste na sobnoj temperaturi oko sat do dva.

freepik
Za fil istopite maslac i ostavite da se prohladi, pa ga sjedinite sa šećerom i cimetom. Čokoladu iseckajte na grube komade. Podignuto testo premesite na blago pobrašnjenoj površini i razvucite u kvadrat debljine oko 0,5 cm. Premažite ga pripremljenim filom, uvijte u rolat po dužoj strani i iseckajte na 12 jednako debelih rolnica (oko 3,5-4 cm). Rolnice složite u podmazanu tepsiju, prekrijte folijom i ostavite da još jednom narastu 1-2 sata.
Rernu zagrejte na 180 stepeni i pecite rolnice oko 30 minuta. Kada se ispeku, ostavite ih da se malo ohlade u tepsiji dok ne postanu mlake, a zatim ih prelijte pripremljenim kremom od krem sira i kakaa.
Za krem: dobro izmešajte omekšali krem sir i maslac (može se kratko zagrejati da postanu mekši), dodajte šećer u prahu i prosejani kakao, pa sve sjedinite. Na kraju dodajte malo mleka i još jednom izmešajte dok ne dobijete glatku, kremastu smesu. Prelijte preko toplih cimet rolnica i odmah poslužite.
Komentari (0)