Tetka Saveta

Kako da vam KORE ZA PITU uvek budu mekane: Bake su znale jedan TRIK koji i danas pravi razliku

Mnogi uvek prave istu greško zbog koje kore pucaju i budu tvrde

Slika Autora
byAna Đelić

09.10.2025 07:15

Kako da vam KORE ZA PITU uvek budu mekane: Bake su znale jedan TRIK koji i danas pravi razliku
Shutterstock/Lysenko Andrii

Svaka domaćica zna da nema bolje pohvale od rečenice: "Kora ti je kao iz pekare." Ipak, mnoge se muče da testo za pitu bude dovoljno elastično, a da se ne cepa prilikom razvlačenja. Stručnjaci za kulinarstvo otkrivaju da tajna nije u brašnu, već u vodi.

Naime, prilikom pripreme testa najčešća greška je korišćenje mlake ili tople vode. Upravo tada gluten u brašnu prebrzo ojača, pa testo postaje žilavo i puca. Rešenje je jednostavno, zamesite testo hladnom vodom. Hladnoća usporava razvijanje glutena, čineći testo mekšim, gipkim i savršenim za razvlačenje do gotovo providnih listova.

Za domaće kore dovoljno je da pomešate 500 g mekog brašna, prstohvat soli, 250 ml najhladnije vode i kašiku ulja. Testo za pitu ne sme previše da se mesi, važno je da ga samo oblikujete, prekrijete krpom i ostavite da "odmori" najmanje pola sata. Nakon toga lako ćete ga razvlačiti, a dobićete tanke i glatke kore koje se neće cepati.

 

 

Iskusne domaćice dodaju još jedan trik, testo je najbolje da ostavite da odstoji i duže, čak sat vremena, jer tada postaje još bolje. Ulje u receptu daje korama dodatnu mekoću, dok so balansira ukus.

- Nije u pitanju nikakva magija, već samo mala promena u navici. Kada jednom probate mešenje sa hladnom vodom, nikada više nećete hteti drugačije - kažu kulinarski majstori.

Najvažnija pravila za savršenu koru za pite su jasna, koristite hladnu vodu i ulje, nemojte previše da mesite testo i obavezno ostavite testo da "odmori". Upravo ti mali trikovi čine razliku između tvrde, lomljive kore i one tanke, mekane i izdašne, baš kao što su ih pravile naše bake.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)