Tetka Saveta

UMESTO KISELE VODE, U SMESU ZA PALAČINKE DODAJTE SAMO 1 SASTOJAK: Čak i sutradan biće mekane kao duša - obavezno isprobajte ovaj recept!

Priprema za palačinke biće mnogo uspešnija ako stavite ovo.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

29.04.2025 17:40

UMESTO KISELE VODE, U SMESU ZA PALAČINKE DODAJTE SAMO 1 SASTOJAK: Čak i sutradan biće mekane kao duša - obavezno isprobajte ovaj recept!
Schutterstock/Pereslavtseva Katerina Schutterstock/Alexander Prokopenko

Palačinke su jedan od omiljenih specijaliteta mnogih domaćica i ljubitelja brze hrane. Njihova priprema je brza i jednostavna, a što je najvažnije, obično se veoma brzo pojedu. Međutim, često se desi da ostane nekoliko komada, koje bismo želeli da sačuvamo za kasnije ili da ponesemo sa sobom na posao. U tom trenutku, mnogi se suočavaju sa problemom - kako zadržati mekoću i ukus palačinki nakon što se ohlade.

Glavna tajna za pripremu najmekših palačinki leži u upotrebi sode bikarbone. Ova namirnica ne samo da pomaže da palačinke budu vazdušaste, već i doprinosi njihovoj sočnosti. Kada se soda bikarbona doda u smesu, ona aktivira proces koji čini da palačinke budu lagane, što je ključni faktor za savršene palačinke.

Pored pravilnog sastava, način čuvanja palačinki takođe igra značajnu ulogu u očuvanju njihove svežine. Prilikom čuvanja, važno je odabrati pravu posudu. Idealno bi bilo koristiti hermetički zatvorenu posudu koja će sprečiti ulazak vazduha i zadržati vlažnost. Tako će palačinke ostati meke i ukusne čak i dan nakon pripreme

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 200 ml mleka
  • 250 ml vode
  • 200 g brašna
  • prstohvat soli
  • 1/4 kašičice sode bikarbone
  • 2 kašike ulja
  • ulje za premazivanje tiganja

Priprema:

Priprema palačinki počinje sa spajanjem svih tečnih sastojaka. Nakon što su tečni sastojci spojeni, dodaje se brašno, so i soda bikarbona. Važno je napomenuti da se smesa mora dobro umutiti, kako bi se izbegle grudvice koje mogu pokvariti ukus i izgled gotovih palačinki. Na kraju, dodavanje ulja doprinosi sočnosti i mekoći palačinki, pa je preporučljivo sve dobro izmešati još jednom.


Zagrevanje tiganja je još jedan važan korak u pripremi savršenih palačinki. Tiganj treba zagrejati na maksimalnoj temperaturi, a zatim je smanjiti. Ova tehnika omogućava da se palačinke ravnomerno ispeku, a da ne izgore. Dok se palačinke peku, važno je ređati ih jednu na drugu i poklopiti sud u kojem se nalaze. Ovaj trik pomaže da palačinke ostanu tople duže vreme, a sutradan će ostati mekane i ukusne, što je idealno za doručak ili užinu.

Hurst Photo/Shutterstock

Kako napraviti mekane palačinke


Palačinke se mogu puniti raznim nadevima, bilo slatkim ili slanim, u zavisnosti od ličnih želja. Od čokolade i voća za slatke verzije, do sira i povrća za slane, mogućnosti su neograničene. Na taj način, palačinke postaju savršen obrok za svaku priliku, bilo da je reč o brzom doručku ili ručku.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)