Bliži nam se Đurđevdan - praznik koji će ulepšati i uneti radost u mnogobrojne domove. Neizostavan deo svake slavske trpeze je slavski kolač. Svaka domaćica želi da pripremi što lepše taj važan dan, a da bi sve bilo onako kako se očekuje, pronašli smo jednostavan recept koji će vam olakašti proces pripreme.
U nastavku pogledajte recept za mrsni slavski kolač koji možete sami napraviti veoma brzo i izuzetno lako.
Sastojci:
- 2 jaja
- 1 šolja mleka
- 1 šolja vode
- 20 g sirovog kvasca
- 3 kašike ulja
- 1 kašika soli
- 2 kašike šećera
- oko 1300 g brašna tip 400 meko
Testo za ukrase
- oko 400 g brašna
- 1 kašika soli
- voda
Za premazivanje testa pre dodavanja ukrasa:
- 1 jaje
Priprema:
U vodi razmutite kvasac i ostavite da naraste, a u posebnu činiju sipajte brašno, so, šećer i ulje, zatim dodajte rastopljen kvasac i šolju vode. Malo sjedinite, pa dodajte i mleko.
Za pripremu kolača ključno je zamesiti srednje tvrdo, ali dobro izrađeno testo, koje će biti osnova. Svi sastojci moraju se pažljivo kombinovati, a posebno se naglašava da se može odstupiti od navedene količine brašna. Kada se testo dobro premesi, nakon procesa kvašenja, smanjuje se rizik od pucanja kolača prilikom pečenja, što je veoma važno za postizanje savršenog izgleda i teksture.
Kada je testo spremno, podelite ga na sedam loptica. Šest treba da budu jednake veličine, dok jedna mora biti malo veća. Ova veća će zauzeti centralno mesto u plehu, dok će ostale biti raspoređene oko nje. Takođe, važno je odvojiti malo testa za pravljenje pletenice, koja će dodatno obogatiti izgled kolača.
Pre nego što stavite kolač u rernu, premazivanje umućenim jajetom je ključni korak koji će ovom specijalitetu dati prelep sjaj i boju. Nakon što ste rasporedili jufkice i dodali pletenicu oko srednjeg kruga, vreme je da kolač stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni.
Ukrasi
Za izradu različitih ukrasa od testa prvo je potrebno zamesiti čvrsto testo koje će imati konzistenciju sličnu plastelinu. Ova čvrsta struktura omogućava lakše oblikovanje i pravljenje figura.
Nakon što smo pripremili testo, sledeći korak je njegovo rastanjivanje oklagijom. Oštrom modlom vadimo kružiće, a zatim ih oblikujemo u ružice. Ove ružice su samo jedan od načina na koji možemo ukrasiti naše kolače, dok se drugi elementi, kao što su listovi, ptičice, knjige i krstići, prave nakon što se testo malo prosuši.
U procesu pečenja može se desiti da cvetovi na sredini kolača pocrne ili izgube svoju belinu. U tom slučaju, postoji jednostavno rešenje. Nakon što se kolači ohladi moguće je premazati cvetove razmućenim brašnom u vodi, što će im pomoći da povrate belu boju kada se osuše. Takođe, željene detalje na ukrasima, poput krsta ili pera na pticama, mogu se naglasiti tako što se na njih nanese malo razmućenog jajeta. Ova tehnika dodaje sjaj i dodatno ističe svaki detalj, čineći ih još privlačnijim.
Komentari (0)