Kada se odlučite da napravite palačinke kod kuće, sigurno želite da vaše palačinke budu savršene – tanke, ravnomerno pečene, sa prelepom braonkastom bojom. Međutim, postoji jedan profesionalni trik za pravljenje testa koji mnogi ljudi ne znaju, a koji je tajna zbog koje palačinke iz palačinkarnica izgledaju i ukuse fantastično.
Za ove palačinke potrebni su vam sastojci: Brašno, ulje, mleko, šećer i jaja, a redosled mešanja je ključan!
Prva stvar koju morate da znate je redosled u kojem mešate sastojke. Nakon što umutite jaja, prvo dodajte šećer i dobro ga razmutite. Ovaj korak je presudan, jer šećer daje onu prepoznatljivu lepu braonkastu boju palačinkama. Ako ne stavite šećer, vaše palačinke neće imati tu predivnu boju koju očekujete.
Nakon šećera dodajte ulje, a zatim ide brašno. Ovde je jako važno ne napraviti grešku kao što to često radimo kod kuće – prvo dodajte brašno, a tek potom razredite smesu mlekom. Na ovaj način, kada dodate brašno u smesu, testo će biti gusto, ali kasnije ćete ga razrediti sa mlekom. Ovo je ključna tačka u receptu jer, kada je smesa gusto mešana, dolazi do odvajanja glutena, što čini testo mekšim i bez grudvica.
Obično, kada kod kuće pravimo palačinke, prvo sipamo mleko, a potom dodajemo brašno da bismo postigli željenu gustinu. Međutim, ovo je pogrešan pristup! Prvi korak je da dodate brašno, a zatim smesu razredite mlekom, što je trik koji koriste svi profesionalci u palačinkarnicama.
Jednom kada pripremite testo, najbolje je da ga ostavite da odstoji do sledećeg dana. U palačinkarnicama, testo se priprema dan ranije i koristi se tek sutradan, jer to daje savršenu strukturu koja omogućava da palačinke budu savršeno tanke i ravnomerno pečene.
Kada sledeći put budete pravili ovaj slatkiš, imajte na umu ove male tajne – i sigurno ćete uživati u profesionalnim rezultatima!
Komentari (0)