Slatkiši

NAJSOČNIJA POSLASTICA I TOKOM POSTA: Njeno visočanstvo - kraljica baklava, sada svima dostupna uz lak recept!

Generacije su odrastale uz nju, ona je tradicionalni desert kome nema ravnog.

19.03.2025 08:01

NAJSOČNIJA POSLASTICA I TOKOM POSTA: Njeno visočanstvo - kraljica baklava, sada svima dostupna uz lak recept!
Metamore Studio/Shutterstock

Baklava je jedna od najomiljenijih poslasticata na Balkanu, Bliskom istoku i širom sveta, poznata po raskošnoj teksturi i bogatom, slatkom ukusu. Njena kombinacija hrskavih kora, sočnog punjenja od oraha i mirisnog sirupa čini je neodoljivom poslasticom za sve generacije. Ovaj desert se često priprema za praznike, slavlja i porodična okupljanja, jer simbolizuje gostoprimstvo i uživanje u slatkim trenucima sa najbližima. Posebno je omiljena zbog svoje sočnosti i jedinstvene slatkoće koja se stapa sa aromom cimeta, vanile i meda. Bez obzira da li je pripremate u klasičnoj ili posnoj varijanti, baklava je uvek savršen izbor za sve ljubitelje tradicionalnih slatkiša.

Sastojci:

Za baklavu:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 300 g oraha (krupno mlevenih)
  • 100 g lešnika ili badema (po želji)
  • 100 g šećera
  • kašičica cimeta (po želji)
  • 150 ml ulja

Za sirup:

  • 500 g šećera
  • 500 ml vode
  • 2 kašike meda 
  • Sok od polovine limuna
  • kesica vanilinog šećera

Priprema:

Pomešajte mlevene orahe, lešnike (ili bademe), šećer i cimet. Nauljite pleh i stavite prvu koru, poprskajte je uljem. Stavite drugu koru, opet poprskajte uljem, pa pospite mešavinom oraha. Ponovite postupak dok ne potrošite sve kore i fil, završavajući sa 2-3 kore bez fila na vrhu.

Oštrim nožem isecite baklavu na kocke ili rombove pre pečenja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Priprema sirupa:

Prokuvajte šećer i vodu 10-15 minuta. Dodajte med, limunov sok i vanilin šećer, pa promešajte. Ostavite da se prohladi. Vruću baklavu prelijte mlakim sirupom. Ostavite nekoliko sati da upije, najbolje preko noći.

Za dodatnu aromu, dodajte malo narendane korice pomorandže u fil.

Uživajte! 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)