Slatkiši

POSNA čokoladna torta: Najjednostavniji recept za savršeno kremastu poslasticu

Ništa lakše za pripremu, a topi se u ustima

Slika Autora
bySrećna Republika

07.11.2025 08:01

POSNA čokoladna torta: Najjednostavniji recept za savršeno kremastu poslasticu
shutterstock_AlexDonin

Kada poželite desert koji je lagan, ukusan i pogodan za dane posta ili za vegansku ishranu, posna čokoladna torta je pravi izbor. Mekana, sočna i bogata čokoladom, ova torta ne sadrži ni mleko ni jaja, ali ukusom može da parira svakoj klasičnoj varijanti. Priprema ovog recepta za posnu tortu je jednostavna, sastojci su pristupačni, a rezultat - fantastičan!

Sastojci:

(Za koru):

  • 300 g brašna
  • 200 g šećera
  • 3 kašike kakao praha
  • 1 kesica praška za pecivo (10 g)
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • Prstohvat soli
  • 250 ml tople vode
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika sirćeta (ili limunovog soka)
  • 1 kašičica vanilin šećera

Za čokoladni fil:

  • 500 ml biljnog mleka (sojino, bademovo ili ovseno)
  • 100 g posne crne čokolade
  • 3 kašike šećera
  • 2 kašike kakao praha
  • 2 kašike gustina (skroba)
  • 1 kašika margarina (ili biljnog putera)

Priprema kore:

U većoj posudi pomešajte sve suve sastojke, brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu i so. Dodajte toplu vodu, ulje, sirće i vanilin šećer. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.

Sipajte smesu u kalup obložen papirom za pečenje (prečnik oko 24 cm). Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 30 do 35 minuta, dok čačkalica ne izađe suva.
Ostavite da se kora ohladi.

U šerpi pomešajte biljno mleko, šećer, kakao i gustin. Kuvajte na srednjoj temperaturi uz stalno mešanje dok se ne zgusne.

Dodajte čokoladu i margarin, pa mešajte dok se sve ne otopi i lepo sjedini.

Ohlađenu koru presečite na dva dela i premažite toplim filom između i preko kore. Prelijte tortu čokoladnom glazurom  ili posnim šlagom.

Po želji ukrasite rendanom čokoladom, listićima badema, oraha, lešnika.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)