Kada poželite desert koji je lagan, ukusan i pogodan za dane posta ili za vegansku ishranu, posna čokoladna torta je pravi izbor. Mekana, sočna i bogata čokoladom, ova torta ne sadrži ni mleko ni jaja, ali ukusom može da parira svakoj klasičnoj varijanti. Priprema ovog recepta za posnu tortu je jednostavna, sastojci su pristupačni, a rezultat - fantastičan!
Sastojci:
(Za koru):
- 300 g brašna
- 200 g šećera
- 3 kašike kakao praha
- 1 kesica praška za pecivo (10 g)
- 1 kašičica sode bikarbone
- Prstohvat soli
- 250 ml tople vode
- 100 ml ulja
- 1 kašika sirćeta (ili limunovog soka)
- 1 kašičica vanilin šećera
Za čokoladni fil:
- 500 ml biljnog mleka (sojino, bademovo ili ovseno)
- 100 g posne crne čokolade
- 3 kašike šećera
- 2 kašike kakao praha
- 2 kašike gustina (skroba)
- 1 kašika margarina (ili biljnog putera)
Priprema kore:
Sipajte smesu u kalup obložen papirom za pečenje (prečnik oko 24 cm). Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 30 do 35 minuta, dok čačkalica ne izađe suva.
Ostavite da se kora ohladi.
U šerpi pomešajte biljno mleko, šećer, kakao i gustin. Kuvajte na srednjoj temperaturi uz stalno mešanje dok se ne zgusne.
Ohlađenu koru presečite na dva dela i premažite toplim filom između i preko kore. Prelijte tortu čokoladnom glazurom ili posnim šlagom.
Po želji ukrasite rendanom čokoladom, listićima badema, oraha, lešnika.
Komentari (0)