Čokoladni mus je desert koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim – lagan, penast i bogat ukusom čokolade. Najlepše od svega? Može se napraviti i u najjednostavnijoj varijanti, sa samo tri sastojka. Savršen je kada želite nešto brzo, efektno i slatko, a da ne provedete sate u kuhinji.
Sastojci:
- 200 g kvalitetne crne čokolade (sa 70 odsto kakaa za pun ukus)
- 3 jaja (odvojiti belanca i žumanca)
- 2 kašike šećera
Priprema:
Čokoladu otopite na pari i ostavite da se malo prohladi, ali da ostane tečna i glatka. Žumanca umutite sa šećerom dok ne postanu penasta i svetla. Belanca u drugoj posudi umutite u čvrst sneg sa prstohvatom soli – što je sneg čvršći, mus će biti laganiji. U otopljenu čokoladu dodajte umućena žumanca i lagano sjedinite.

Shutterstock/Anastasia Kamysheva
Zatim pažljivo umešajte sneg od belanaca, malim pokretima odozdo nagore, kako bi smesa ostala vazdušasta.
Mus rasporedite u staklene čaše ili činijice i ostavite da se hladi u frižideru najmanje dva sata. Tek tada će dobiti onu pravu, baršunastu teksturu i savršeni balans između lakoće i intenzivnog ukusa.
Saveti za pripremu: koristite suve i čiste posude za mućenje belanaca – i najmanja kap masnoće može da pokvari sneg od belanaca.
Za poseban šmek, dodajte prstohvat morske soli ili ukrasite mus svežim bobičastim voćem, mandarinama, pomorandžama.
Komentari (0)