Ukoliko ste ljubitelj čokoladnih kolača, a niste previše vešti u kuhinji, napravite raspucance. Ova poslastica je omiljena svim generacijama, a veoma lako se priprema od sastojaka koje većina domaćica u svakom trenutku ima u kuhinji.
Od trenutka kad počnete da pravite testo za kolače do momenta dok se miris raspucanaca ne proširi kućom neće proći ni sat vremena. Zbog toga je ovaj kolač idealno rešenje ako vam se iznenada najave gosti, a kako raspucanci mogu dugo da stoje možete ih pripremiti nekoliko dana pre nekog vama važnog događaja.
Korica od pomorandže koja se dodaje u testo daje raspucancima poseban ukus i čini da oni dugo zadrže svežinu.
Sastojci:
- 2 jaja
- 200 g čokolade za kuvanje
- 200 g šećera
- 100 g šećera u prahu
- 80 g margarina
- kašičica kakao-praha
- 200 g brašna
- korica od pomorandže
- kesica vanilin-šećera
- kesica praška za pecivo
Priprema:
Izlomite čokoladu, rastopite je u posudi za kuvanje na pari i skinite sa ringle. U rastopljenu čokoladu dodajte margarin, pa izmutite mikserom. Potom dodajte jaja i 100 grama šećera, pa sve zajedno mutite dok smesa ne postane penasta.
U istu posudu sipajte brašno, dodajte prašak za pecivo, vanilin-šećer i kakao-prah, kao i izrendanu koricu od pomorandže, pa sve dobro izmešajte, prekrijte posudu prozirnom folijom i ostavite da odstoji u frižideru oko pola sata.
Kašičicom vadite kuglice, uvaljajte ih najpre u preostalih 100 grama kristal-šećera, a onda i u šećer u prahu, pa ređajte na pek-papir kojim ste obložili tepsiju i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni desetak minuta. Dok se budu pekli, kolačići će se raspucati, pa će imati prepoznatiljivu šaru na vrhu.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)