Slatkiši

NEODOLJIV RECEPT ZA KREM BRULE: Originalan francuski dezert koji mami sva čula! (VIDEO)

Kremast kolač sa hrskavom karamel koricom koja puca pod kašikom.

Slika Autora
bySrećna Republika

13.06.2025 08:01

NEODOLJIV RECEPT ZA KREM BRULE: Originalan francuski dezert koji mami sva čula! (VIDEO)
shutterstock.com/MaraZe

Krem Brule spada u pravi klasik francuske gastronomije i planetarno popularan dezert. Teško je izabrati najbolji francuski dezert, ali ovaj zasigurno važi za jedan od najpopularnijih, koji svojim jednostavnim sastojcima pravi dobitnu kombinaciju koji iznova izaziva oduševljenje.

Skoro pa u svakom restoranu možete naići na krem brule u svom jelovniku, a često je obogaćen nekom aromom vanile, bobičastim voćem i slatko slanim ukusom karamele. Krem brule možete napraviti u klasičnoj, slatkoj, pa i u slanoj varijanti, kombinacijama nema kraja, dovoljno je samo malo mašte.

Sastojci: (6 porcija)

  • 500ml punomasne slatke pavlake
  • 5 većih žumanaca
  • 1 štapic vanile
  • 100g sitnog kristal šecera
  • 100g smeđeg šećera

Priprema:

Prepolovite nožem štapić vanile po dužini, uklonite semenke i stavite u posudu sa pavlakom na umerenu temperaturu da smesa provri. Sklonite s ringle i ostavite 1h. Žumanca i kristal šećer mutite mikserom na najvećoj brzini dok smesa ne postane svetla i kremasta. U smesu dodajte pavlaku i promešajte drvenom varjačom, a zatim procedite kroz gustu cediljku u manju posudu.

Zagrejte rernu na 150C, podmažite 6 vatrostalnih činijica zapremine 125ml. Sipajte krem u vatrostalne činijice. Stavite ih u pleh i u njega sipajte vrelu vodu do polovine visine činijica. Pecite 35-45min, dok se krem ne stegne, ali da u sredini ostane mekan. Izvadite činijice iz pleha i ostavite ih da se hlade na sobnoj temperaturi oko 1h. Pokrijte ih i hladite u frižideru najmanje 4h.

Neposredno pre posluživanja krem ravnomerno pospite smeđim šećerom, činijice stavite u pleh sa ledenom vodom. Ukljucite kuhinjsku let-lampu (brejner) ili zagrejte rernu na najvisu temperaturu i karamelišite površinu krema.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)