Krem Brule spada u pravi klasik francuske gastronomije i planetarno popularan dezert. Teško je izabrati najbolji francuski dezert, ali ovaj zasigurno važi za jedan od najpopularnijih, koji svojim jednostavnim sastojcima pravi dobitnu kombinaciju koji iznova izaziva oduševljenje.
Skoro pa u svakom restoranu možete naići na krem brule u svom jelovniku, a često je obogaćen nekom aromom vanile, bobičastim voćem i slatko slanim ukusom karamele. Krem brule možete napraviti u klasičnoj, slatkoj, pa i u slanoj varijanti, kombinacijama nema kraja, dovoljno je samo malo mašte.
Sastojci: (6 porcija)
- 500ml punomasne slatke pavlake
- 5 većih žumanaca
- 1 štapic vanile
- 100g sitnog kristal šecera
- 100g smeđeg šećera
Priprema:
Prepolovite nožem štapić vanile po dužini, uklonite semenke i stavite u posudu sa pavlakom na umerenu temperaturu da smesa provri. Sklonite s ringle i ostavite 1h. Žumanca i kristal šećer mutite mikserom na najvećoj brzini dok smesa ne postane svetla i kremasta. U smesu dodajte pavlaku i promešajte drvenom varjačom, a zatim procedite kroz gustu cediljku u manju posudu.
Zagrejte rernu na 150C, podmažite 6 vatrostalnih činijica zapremine 125ml. Sipajte krem u vatrostalne činijice. Stavite ih u pleh i u njega sipajte vrelu vodu do polovine visine činijica. Pecite 35-45min, dok se krem ne stegne, ali da u sredini ostane mekan. Izvadite činijice iz pleha i ostavite ih da se hlade na sobnoj temperaturi oko 1h. Pokrijte ih i hladite u frižideru najmanje 4h.
Neposredno pre posluživanja krem ravnomerno pospite smeđim šećerom, činijice stavite u pleh sa ledenom vodom. Ukljucite kuhinjsku let-lampu (brejner) ili zagrejte rernu na najvisu temperaturu i karamelišite površinu krema.
Uživajte!
Možda vas zanima…
BONUS VIDEO:
Komentari (0)