Mnoge domaćice zaziru od kolača koji se prave bez brašna jer se plaše da su suviše komplikovani. Međutim, ovakav desert može da se napravi vrlo lako i brzo, a uz to je izuzetno penast i slastan. Jedina mana mu je što se brzo pojede zato što se svaki zalogaj topi u ustima pa je ovakvom desertu nemoguće odoleti.
Srećna republika vam poklanja recept za kolač bez brašna koji je toliko jednostavan da je gotovo nemoguće da poslastica ne ispadne dobro.
Sastojci:
- 500 g krem sira
- 100 g šećera
- 220 ml slatke pavlake
- 110 g grčkog jogurta
- 3 jaja
- ekstrat od vanile
Sastojci za preliv:
- 60 g crne čokolade
- 60 ml slatke pavlake
Priprema:
U dublju posudu sipajte krem sir i varjačom ga malo omekšajte, dodajte šećer, pa sve dobro umutite mikserom ili mutilicom dok se šećer ne rastopi. U to sipajte slatku pavlaku i mutite dok ne dobijete penastu smesu. Sipajte grčki jogurt i lagano mešajte dok se smesa ne ujednači, a potom dodajte tri cela jajeta i nastavite sa laganim mešanjem. Na kraju dodajte ekstrat vanile i sve dobro izmešajte dok se smesa ne ujednači. Okruglu tepsiju obložite papirom za pečenje, sipajte smesu i pecite 40 minuta na 200 stepeni. Nakon što se kolač ispeče ostavite ga dva do tri sata da se dobro ohladi.
Preliv:
Usitnite čokoladu i sipajte u manju šerpicu, pa dodajte 60 ml slatke pavlake i kuvajte na pari dok se čokolada u potpunosti ne istopi. Isecite parče kolača, prelijte čokoladom i poslužite. Prijatno!
Komentari (0)