Slatkiši

RECEPT ZA GRČKU TORTU KOJI ĆETE OBOŽAVATI! Spremite se na vreme za praznike!

Koliko god delovalo komplikovalo, ovu poslasticu zapravo uopšte nije toliko teško napraviti.

Slika Autora
bySrećna Republika

03.03.2023 08:01

RECEPT ZA GRČKU TORTU KOJI ĆETE OBOŽAVATI! Spremite se na vreme za praznike!
Prntscrn/YouTube

Ukoliko vam se jede nešto originalno, a slatko, pravo vreme je da zasučete rukave i da naučite da pripremite neku od torti. Period praznika se ponovo bliži, a kako bi vaši najmiliji uživali u svim slastima praznične trpeze, Srećna Republika vam predlaže da se izveštite na vreme. Grčka torta je idealna poslastica koju ćete obožavati, a evo i kako da savladate njenu pripremu.

Sastojci:

  • 12 celih jaja
  • 12 kašika šećera za kore i 5 kašika za fil
  • 12 kašika mlevenih oraha
  • 12 kašika mlevenog keksa
  • 750 ml mleka
  • 375 g margarina ili maslaca
  • 5 kašika brašna
  • 250 g šećera u prahu
  • 100 g mlečne čokolade
  • 100 g bele čokolade
  • 150 g suvog keksa

Priprema:

Belanca koristimo za korice, po 4. Dakle 4 belanca ulupati u jaku penu uz 4 kašike šećera. Tome dodati 4 kašike oraha i 4 kašike keksa, pa promešati.

Pleh dimenzija 30x20 cm obložimo papirom za pečenje i stavimo da se kora peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni. Peče se oko 12 minuta. Pazite kada pečete jer ako je prepečete skupiće se. Postupak ponovite još 2 puta da dobijete 3 korice.

Žumancima dodati šećer za fil, brašno i malo hladnog mleka, a ostatak mleka staviti da provri. Kada provri zakuvajte žumanca i mešajte dok se ne zgusne. Potom skloniti sa vatre, stavite foliju i ostavite da se hladi.

Na kraju ulupati margarin ili maslac sobne temperature sa šećerom u prahu, da bude penasto. Toj masi dodati ohlađen fil od žumanaca i umutiti. Masi dodati iseckanu čokoladu i sitno izlomljen keks. Količina čokolade može da se poveća, a u fil da se dodaju i orasi ili lešnici. Tim filom mazati korice. Red kora, red fila i tako do kraja. Ostaviti najbolje preko noći da odstoji da se ukusi sjedine, a korice i keks omekšaju, pa dekorisati po želji i služiti.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)