Ukoliko vam se jede nešto originalno, a slatko, pravo vreme je da zasučete rukave i da naučite da pripremite neku od torti. Period praznika se ponovo bliži, a kako bi vaši najmiliji uživali u svim slastima praznične trpeze, Srećna Republika vam predlaže da se izveštite na vreme. Grčka torta je idealna poslastica koju ćete obožavati, a evo i kako da savladate njenu pripremu.
Sastojci:
- 12 celih jaja
- 12 kašika šećera za kore i 5 kašika za fil
- 12 kašika mlevenih oraha
- 12 kašika mlevenog keksa
- 750 ml mleka
- 375 g margarina ili maslaca
- 5 kašika brašna
- 250 g šećera u prahu
- 100 g mlečne čokolade
- 100 g bele čokolade
- 150 g suvog keksa
Priprema:
Belanca koristimo za korice, po 4. Dakle 4 belanca ulupati u jaku penu uz 4 kašike šećera. Tome dodati 4 kašike oraha i 4 kašike keksa, pa promešati.
Pleh dimenzija 30x20 cm obložimo papirom za pečenje i stavimo da se kora peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni. Peče se oko 12 minuta. Pazite kada pečete jer ako je prepečete skupiće se. Postupak ponovite još 2 puta da dobijete 3 korice.
Žumancima dodati šećer za fil, brašno i malo hladnog mleka, a ostatak mleka staviti da provri. Kada provri zakuvajte žumanca i mešajte dok se ne zgusne. Potom skloniti sa vatre, stavite foliju i ostavite da se hladi.
Na kraju ulupati margarin ili maslac sobne temperature sa šećerom u prahu, da bude penasto. Toj masi dodati ohlađen fil od žumanaca i umutiti. Masi dodati iseckanu čokoladu i sitno izlomljen keks. Količina čokolade može da se poveća, a u fil da se dodaju i orasi ili lešnici. Tim filom mazati korice. Red kora, red fila i tako do kraja. Ostaviti najbolje preko noći da odstoji da se ukusi sjedine, a korice i keks omekšaju, pa dekorisati po želji i služiti.
Uživajte!
Komentari (0)