Punjene paprike su idealan ručak koji mnogi od nas priželjkuju, ali uvek očekuju od mame ili bake da im pripreme. Više nema izgovora, Srećna Republika donosi vam provereni recept za punjenu pariku koju ćete jedva čekati da pripremite!
Sastojci:
- 8 babura srednje veličine
- 500 g mlevenog mesa
- 100 g pirinča
- jaje
- srednja glavica luka
- kašičica vegete
- kašičica slatke mlevene paprike
- kašičica soli
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
- kašika seckanog peršunovog lista
Sos:
- dl suncokretovog ulja
- 3 kašike brašna
- 1/2 l gustog soka od paradajza
- litar i po mlake vode
- 2 kašičice soli
- kašičica vegete
- kašičica slatke mlevene paprike
- 2 kašike šećera
- lovorov list
- seckani peršunov list za posipanje na kraju
Priprema:
Prvo skuvajte sos. U lonac, a najbolje onaj od 5 l, sipajte ulje, pa ga malo ugrejte a zatim dodajte brašno i propržite ga. Dodajte alevu papriku, promešajte i odmah zalijte paradajz sokom i vodom. Promešajte da ne bude grudvica, dodajte i ostale začine predviđene za sos (sem peršunovog lista, on je za kraj) i ostavite da provri. Za to vreme napunite paprike babure.
U mleveno meso dodajte sve sastojke sa spiska, promešajte i napunite izdubljene babure. Ako vam ostane malo nadeva za paprike, napravite od njega kuglice veličine krupnog oraha i ubacite ih u sos zajedno sa paprikama.
Sve zajedno kuvati oko 60 minuta. Na kraju probati da li je dobro začinjeno, popraviti ukus ako treba i posuti peršunovim listom.
Komentari (0)