Jela bez mesa

POPARENICA IZ RERNE: Recept za starinsko jelo koje su nam pripremale bake!

Pripremite jednostavan, a ukusan obrok koji će vas na trenutak vratiti u detinjstvo.

15.01.2023 08:00

POPARENICA IZ RERNE: Recept za starinsko jelo koje su nam pripremale bake!
YouTube/Printscreen

Prošli su svi praznici i vreme je da se odvojite od jakih i teških jela kojih je prethodnih dana uoči novogodišnjih proslava trpeza bila puna. Srećna Republika vam tako predlaže da isprobate nešto novo. Ukoliko volite gibanice, pite sa sirom i projanice, obožavaćete poparenicu. Ona je nešto poput zapečenih palačinki sa sirom, ali je ukus još bolji. Evo i kako očas posla da pripremite idealan doručak. Naše bake su je pripremale ispod sača, ali će ukus biti sasvim zadovoljavajući ako poparenicu pečete u rerni.

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 300 ml jogurta (ili mleka)
  • 100 ml vode
  • kašičica soli
  • kašičica praška za pecivo
  • oko 350 g kombinacije kukuruznog i pšeničnog brašna, tačnije ona mera dok ne dobijete željenu gustinu
  • 300-400 g sira
  • 100 g svinjske masti (ili ulja)

Priprema:

Umutite jaja, dodajte mleko, brašno, vodu, sodu bikarbonu i malo soli. Testo bi trebalo da bude duplo gušće nego za palačinke.

Vatrostalnu posudu ili tepsiju premažite uljem ili mašću, pa je stavite u rernu zagrejanu na 250 stepeni. Kad se masnoća u posudi zagreje izvadite posudu, sipajte kutlaču testa da prekrije dno, pa vratite u rernu i pecite dok se ne uhvati korica. Pošto se korica uhvati izvadite opet tepsiju iz rerne, preko prvog sloja poparenice stavite malo izmrvljenog sira, još jedan sloj ulja ili rastopljene masti, pa prelijte testom iz kutlače i vratite u rernu da se zapeče. Na ovaj način utrošite svu količinu testa, masnoće i sira. Poslednji sloj trebalo bi da bude od testa.

Ovaj starinski specijalitet možete poslužiti uz kiselo mleko ili jogurt.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)