Svi se dobro sećamo domaćih somuna koje su nam pravile naše bake. Već od ranog jutra cela kuća zamiriše na tople oblutke. Možete ih jesti uz različite namaze, bilo slatke ili slane. Srećna Republika vam donosi idealan recept za to pecivo.
Sastojci:
- 1/2 l vode
- 1/2 kvasca
- kašičica šećera
- kašika soli
- 700 g brašna
- 3 kašike ulja
Priprema:
U vodu dodati šećer i izmrvljen kvasac, pa brašnom, u koje ste dodali so, zamesiti meko testo. U testo dodati ulje i umesiti ga. Ostaviti ga oko 20 minuta da odstoji. Testo koje odstoji podeliti na 8 delova. Formirati pogačice. Plehove posuti brašnom. U njih poređati pogačice, po 4 u plehu. Ostaviti ih pokrivene krpom oko 10 minuta da odstoje. Formirati lepinje, tapkajući testo od sredine ka krajevima. Zaseći ih nožem (klasično na kockice) i ostaviti još 10 minuta da odstoje.
Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 15 minuta dok ne poprime zlatno žutu boju. Pokriti ih krpom i ostaviti ih tako 10 minuta. Nožem skinuti višak brašna sa donje strane somuna. Služiti kao doručak ili dodatak jelu.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Komentari (0)