Jela bez mesa

JESTE LI PROBALI FOKAČU? Napravite sami hleb koji obožavaju Italijani (FOTO)

Reč je o mediteranskom specijalitetu koji je osvojio svet, a koji se, ma koliko se činilo drugačije, veoma lako sprema.

29.12.2022 07:01

JESTE LI PROBALI FOKAČU? Napravite sami hleb koji obožavaju Italijani (FOTO)
Shutterstock

Italijanski pljosnati hleb sličan našoj pogači zove se fokača. Peče se na tradicionalni način u rerni, ali se razlikuje po tome što se odozgo ukrašava začinskim biljem i dodacima u vidu povrća. Priprema fokače ne zahteva mnogo truda i sastojaka. Zbog začinskog bilja koje mu daje poseban šmek, taj hleb se može jesti i bez bilo kakvih priloga. 

Sastojci:

Za testo:

  • 450 g brašna
  • 350 ml tople vode
  • kašičica šećera
  • 25 g svežeg kvasca
  • pola kašičice soli
  • 50 ml maslinovog ulja

Za prelivanje i ukrašavanje:

  • grančica svežeg ruzmarina
  • 2-3 čena belog luka 
  • maslinovo ulje
  • krupna morska so
  • bosiljak, čubar, timijan...
  • masline
  • čeri paradajz
  • sušeni paradajz

Priprema:

Kvasac izmrviti u toplu vodu i dodati šećer, a zatim ostaviti da odstoji 15 minuta kako bi kvasac nadošao. U brašno dodati so, potom kvasac i neprestano mešati dok se ne dobije fino, mekano testo. Na kraju dodati maslinovo ulje i nastaviti sa mešanjem. Testo prekriti folijom ili kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji pola sata na sobnoj temperaturi. Trebalo bi da se količina udvostruči. Nakon toga premesiti testo uz mali dodatak brašna. Staviti testo u nauljen pleh (maslinovo ulje), razvući u tanku pogaču i još jednom ostaviti prekriveno testo da odstoji pola sata, a nakon toga vrhovima prstiju napraviti udubljenja u koje možemo staviti masline, čeri i sušeni paradajz. Peći na temperaturi do 200 stepeni oko 15 minuta.

Naseckati svež ruzmarin (može i suvi, bosiljk, čubar, timijan), a zatim ga pomešati sa belim lukom i maslinovim uljem, premazati toplu fokaču i posoliti krupnom solju.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)