Italijanski pljosnati hleb sličan našoj pogači zove se fokača. Peče se na tradicionalni način u rerni, ali se razlikuje po tome što se odozgo ukrašava začinskim biljem i dodacima u vidu povrća. Priprema fokače ne zahteva mnogo truda i sastojaka. Zbog začinskog bilja koje mu daje poseban šmek, taj hleb se može jesti i bez bilo kakvih priloga.
Sastojci:
Za testo:
- 450 g brašna
- 350 ml tople vode
- kašičica šećera
- 25 g svežeg kvasca
- pola kašičice soli
- 50 ml maslinovog ulja
Za prelivanje i ukrašavanje:
- grančica svežeg ruzmarina
- 2-3 čena belog luka
- maslinovo ulje
- krupna morska so
- bosiljak, čubar, timijan...
- masline
- čeri paradajz
- sušeni paradajz
Priprema:
Kvasac izmrviti u toplu vodu i dodati šećer, a zatim ostaviti da odstoji 15 minuta kako bi kvasac nadošao. U brašno dodati so, potom kvasac i neprestano mešati dok se ne dobije fino, mekano testo. Na kraju dodati maslinovo ulje i nastaviti sa mešanjem. Testo prekriti folijom ili kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji pola sata na sobnoj temperaturi. Trebalo bi da se količina udvostruči. Nakon toga premesiti testo uz mali dodatak brašna. Staviti testo u nauljen pleh (maslinovo ulje), razvući u tanku pogaču i još jednom ostaviti prekriveno testo da odstoji pola sata, a nakon toga vrhovima prstiju napraviti udubljenja u koje možemo staviti masline, čeri i sušeni paradajz. Peći na temperaturi do 200 stepeni oko 15 minuta.
Naseckati svež ruzmarin (može i suvi, bosiljk, čubar, timijan), a zatim ga pomešati sa belim lukom i maslinovim uljem, premazati toplu fokaču i posoliti krupnom solju.
Uživajte!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)