Kada u srcu Šumadije na svakom ćošku zamiriše pečena paprika, svi znaju da je stiglo vreme za ajvar. Moja svekrva iz Kragujevca, Dragana, već decenijama pravi ajvar po starinskom receptu, koji je nasledila još od svoje majke.
- Ko jednom proba moj ajvar, više nikad neće hteti kupovni - poručuje Dragana.

Shutterstock
Ona kaže da je tajna u strpljenju i pravoj paprici.
- Mora da bude mesnata i slatka paprika, ali ništa i bez dobrog patlidžana, on daje mekoću i punoću ukusa - dodaje kroz smeh, dok okreće paprike na šporetu.
Sastojci:
- 5 kg crvene paprike
- 1,5 kg patlidžana
- 300 ml ulja
- do 2 kašike soli (po ukusu)
- do 2 kašike šećera (po ukusu)
- 2 glavice belog luka
- po želji ljute papričice za one koji vole pikantno
Priprema:
Paprike i patlidžane ispeći na ringli, plotni ili roštilju, pa ih zatim staviti u posudu i pokriti krpom da se lakše oljušte. Kada se oljušte, ostaviti ih da se dobro ocede.
- Voda iz povrća je neprijatelj ajvara - upozorava moja svekrva.
Potom samleti paprike i patlidžan na mašini za meso. U velikom loncu zagrejati ulje, pa dodati samlevenu smesu. Krčkati na tihoj vatri dva do tri sata, uz stalno mešanje drvenom varjačom. Pred kraj dodati so, šećer i sitno seckani beli luk.
- Nema žurbe, ajvar se kuva lagano, kao ljubav, polako i sa pažnjom - uvek kaže Dragana.
Vruć ajvar sipati u sterilisane tegle, zatvoriti i okrenuti naopako dok se ne ohlade.
- Kad ga otvoriš usred zime, miriše kao da si leto zatvorio u teglu - priča Dragana dok puni tegle.
Komentari (0)