Tetka Saveta

KAKO DA OLJUŠTITE PAPRIKE BRZINOM SVETLOSTI: Ovo je najbolji trik koji skraćuje muke - a ajvar će biti bez ljuspica

Evo šta treba da radite.

11.09.2024 16:45

KAKO DA OLJUŠTITE PAPRIKE BRZINOM SVETLOSTI: Ovo je najbolji trik koji skraćuje muke - a ajvar će biti bez ljuspica
Credit: Mitar gavric / Panthermedia / Profimedia

Sezona pripreme zimnice je stigla, a paprika je nezaobilazan sastojak za brojne domaće specijalitete. Kada se govori o pripremi paprike, pečenje je često prvi korak, ali mnoge domaćice se suočavaju sa izazovima kada je u pitanju ljuštenje paprike.

Na sreću, postoje jednostavni trikovi koji mogu olakšati ovaj proces.

Kako lako oljuštiti pečenu papriku

Da bi ljuštenje pečene paprike bilo brže i lakše, primenite sledeći trik: čim izvadite paprike iz rerne ili sklonite sa plotne, prekrivate ih krpom, plastičnom folijom ili ubrusom. Ostavite ih da odstoje oko 15 minuta, iako mogu stajati i do pola sata. Ovaj postupak omogućava da se paprika malo prohladi i ne opeče vas, a takođe pomaže u omekšavanju korice.

Shutterstock

Evo kako da oljuštite paprike za tili čas

Dok paprike odmaraju prekrivene, stvara se kondenzacija, a para i višak tečnosti omekšavaju koricu, što omogućava lakše ljuštenje. Ovaj jednostavan trik može u velikoj meri olakšati i ubrzati pripremu paprike za dalje korišćenje.

Koja paprika je najbolja za ajvar?

Kada je u pitanju priprema ajvara, najpoznatija i najpreporučljivija vrsta paprike je Kurtovka. Pri kupovini, birajte paprike koje su pljosnate i dugačke, pravilnog oblika. Idealna paprika za ajvar treba da bude mesnata, ali ne previše vodenasta.

Kvalitet paprike je ključan, ne samo zbog ukusa, već i zbog same pripreme. Paprike lošeg kvaliteta, nepravilnog oblika i sa visokim sadržajem vode mogu otežati ljuštenje i uticati na kvalitet gotovog proizvoda. Za pripremu kilogram ajvara, obično je potrebno između tri i tri i po kilograma paprike, prenosi Beograd.in. 

Ova sezona pripreme zimnice može biti zadovoljstvo, a uz ove savete, ljuštenje paprike i priprema ajvara bi trebali biti lakši i efikasniji. Uživajte u procesu pripreme i pripremite se za zimnicu sa ukusnim i kvalitetnim ajvarom.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)