Jela bez mesa

TAJNA NAJBOLJE ZIMNICE NA BALKANU: Makedonski ajvar svi hvale, ovo je ključan deo pripreme

Pravi se samo od paprike, a ukus je neprevaziđen.

08.09.2024 06:01

TAJNA NAJBOLJE ZIMNICE NA BALKANU: Makedonski ajvar svi hvale, ovo je ključan deo pripreme
Credit: Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Septembar je pravo vreme za pripremu zimnice, a ajvar je obavezan deo srpske trpeze tokom zime. Postoje brojni recepti za ajvar koji se najčešće prenose s generacije na generaciju žena u jednoj porodici. Međutim, mnogi smatraju da je makedonski ajvar najbolja zimnica na Balkanu.

Pravi se isključivo od najkvalitetnije i najmesnatije crvene paprike. Priprema jeste zahtevna i malo više vremena, ali je rezultat fenomenalan - dobićete zimnicu na kojoj će vam svi zavideti.

Da biste dobili poseban ukus makedonskog ajvara papriku dobro ispecite, oljušite i očistite od semenki, ostavite da se dobro ocedi preko noći, pa ajvar kuvajte tek sutradan.   

Sastojci:

  • 10 kg crvenih paprika
  • 200 ml ulja
  • so po ukusu
  • malo šećera
  • pola šolje sirćeta
  • nekoliko ljutih papričica (po ukusu ako volite ljuto)

Priprema:

Nakon što se paprika dobro ocedila preko noći sameljite paprike u mašini za mlevenje mesa. U široku šerpu sipajte malo ulje i dodajte mlevenu papriku. Stavite šerpu na vatru i mešajte na srednje jakoj vatri oko 20 minuta, a zatim sipajte ostatak zagrejanog ulja na paprike i nastavite da mešate. Ajvar treba da se prži dva do tri sata od prvog ključanja.

Ajvar je gotov kada pređete varjačom po šerpi i vidite njeno dno. Pred sam kraj prženja dodajte so, šećer i sirće, ali probajte kako ne biste preterali. Bolje da dodajete po malo dok ne dobijete ukus koji želite. Vruć ajvar sipajte u vruće tegle, dobro ih zatvorite poklopcem i ušuškajte u staro ćebe preko noći kako bi se postepeno ohladile. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)