Septembar je pravo vreme za pripremu zimnice, a ajvar je obavezan deo srpske trpeze tokom zime. Postoje brojni recepti za ajvar koji se najčešće prenose s generacije na generaciju žena u jednoj porodici. Međutim, mnogi smatraju da je makedonski ajvar najbolja zimnica na Balkanu.
Pravi se isključivo od najkvalitetnije i najmesnatije crvene paprike. Priprema jeste zahtevna i malo više vremena, ali je rezultat fenomenalan - dobićete zimnicu na kojoj će vam svi zavideti.
Da biste dobili poseban ukus makedonskog ajvara papriku dobro ispecite, oljušite i očistite od semenki, ostavite da se dobro ocedi preko noći, pa ajvar kuvajte tek sutradan.
Sastojci:
- 10 kg crvenih paprika
- 200 ml ulja
- so po ukusu
- malo šećera
- pola šolje sirćeta
- nekoliko ljutih papričica (po ukusu ako volite ljuto)
Priprema:
Nakon što se paprika dobro ocedila preko noći sameljite paprike u mašini za mlevenje mesa. U široku šerpu sipajte malo ulje i dodajte mlevenu papriku. Stavite šerpu na vatru i mešajte na srednje jakoj vatri oko 20 minuta, a zatim sipajte ostatak zagrejanog ulja na paprike i nastavite da mešate. Ajvar treba da se prži dva do tri sata od prvog ključanja.
Ajvar je gotov kada pređete varjačom po šerpi i vidite njeno dno. Pred sam kraj prženja dodajte so, šećer i sirće, ali probajte kako ne biste preterali. Bolje da dodajete po malo dok ne dobijete ukus koji želite. Vruć ajvar sipajte u vruće tegle, dobro ih zatvorite poklopcem i ušuškajte u staro ćebe preko noći kako bi se postepeno ohladile.
Komentari (0)