Jela bez mesa

TRADICIONALNI UKUS NA DRUGAČIJI NAČIN: Recept za ajvar iz rerne hit je među srpskim domaćicama (FOTO)

Jednostavna priprema koja će vam uštedeti vreme.

09.09.2023 08:02

TRADICIONALNI UKUS NA DRUGAČIJI NAČIN: Recept za ajvar iz rerne hit je među srpskim domaćicama (FOTO)
shutterstock.com

Priprema ajvara za zimu je dugotrajan i težak posao. U potrazi za jednostavnijim receptima koji će uštedeti vreme za pripremu, a opet zadržati dobro poznat tradicionalni ukus, srpske domaćice ove jeseni masovno prave ajvar iz rerne.  

Ovaj recept je među najtraženijima u Srbiji, a sudeći po iskustvima domaćica priprema je vrlo jednostavna. Navedene količine su otprilike za jednu teglu pa možete da isprobate da li vam se sviđa pre nego što napravite veće količine ove zimnice.

Srećna republika vam poklanja recept za ajvar iz rerne. 

Sastojci:

  • 600 g crvene paprike
  • 2 čena belog luka
  • morska so
  • maslinovo ulje
  • biber
  • ljuta papričica (po ukusu)

Priprema:

Paprike dobro operite, očistite od semenki i isecite na sitnije kockice. Prelijte ih uljem, posolite i ostavite da se mariniraju oko tri sata. Prebacite paprike u pleh pa ih na 50 stepeni sušite oko četiri sata u blago odškrinutoj rerni. Nakon toga, ukoliko želite možete ukloniti ljuske sa paprika a i ne morate. Sameljite ih u mašini za meso. Tokom mlevenja dodajte biber, beli luk i ako volite, ljutu papričicu. Na kraju dodajte još ulja kojim ćete odrediti željenu gustinu ajvara. Gotov ajvar sipajte u sterilisanu teglu, dobro zatvorite i odložite na hladno i mračno mesto. Prijatno!

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)