Tetka Saveta

POPULARNA TURŠIJA SA JUGA SRBIJE: Peglana paprika najtraženiji recept za zimnicu bez konzervansa i vinobrana

Pun i pikantan ukus nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a povrće sačuvano na ovaj način ima obilje vitamina C.

03.09.2023 12:00

POPULARNA TURŠIJA SA JUGA SRBIJE: Peglana paprika najtraženiji recept za zimnicu bez konzervansa i vinobrana
shutterstock.com

Jug Srbije posebno Leskovac i njegova okolina već decenijama su poznati kao parikarski kraj. Ovo zdravo povrće ovde uspeva kao nigde drugde, ima specifičan ukus, pa ne čudi što se domaćice i ove jeseni otimaju za leskovačku papriku. 

Bez obzira da li pravite ajvar, ostavljate turšiju ili ih samo pečete i pakujete u zamrzivač za pohovanje leskovačka paprika je ne prevaziđena. Posebno je popularna parika uzgajana u leskovačkom selu Donja Lokošnica gde se tokom septembra i oktobra na zidovima, prozorima i gredama suše venci paprika. Upravo na jugu Srbije pravi se i najbolja zimnica od parike, a najtraženiji je recept za peglanu papriku. 

U pitanju je vrsta turšije koja svojim pikantim ukusom nikog ne ostavlja ravnodušnim. Ovaj recept je i najtraženiji na internetu, a sve više mladih domaćica odlučuje se da zimnicu pripremi na tradicionalan način kako su nekad radile naše bake. 

Staro verovanje kaže da je turšiju najbolje ostavljati za Miholjdan (12. oktobar) ali i bilo koji drugi dan je sigurno dobar za ostavljanje zimnice. Važno je da turšija bude ukišeljena pre zime, a povrće sačuvano na ovaj način ima obilje vitamina C što dobro dođe u hladnim zimskim danima, a originalna peglana paprika pravi se bez konzervansa ili vinobrana. 

Srećna republika vam poklanja recept za peglanu papriku na nain kako su to nekad činile naše bake. 

Shutterstock

Leskovačka paprika je najbolja za zimnicu i turšiju

Sastojci:

  • 5 kg crvenih mesnatih paprika
  • 500 ml ulja
  • 200 g soli
  • 100 g šećera
  • 500 ml sirćeta
  • 2 glavice belog luka
  • 1 kesica bibera u zrnu
  • veza peršuna

Priprema:

Paprike dobro operite, očistite od semenki, pa ukoliko su veće i mesnate prepolovite ih na pola. U dublju činiju ili šeru ređajte red paprike, zatim ih pospite šećerom i solju, prelijte uljem i sirćetom, pa odozgo poređajte još jedan red paprike i tako dok ne utrošite sav materijal. Ostavite da prenoće, ali ih povremeno promešajte da bolje upiju sokove. Kada paprike omekšaju ređajte ih u veće, prethodno sterilisane tegle, a svakog reda stavljate čenove belog luka, biber u zrnu i peršun. Paprike dobro pritisnite i kad napunite teglu nalijte tečnošću koja je ostala od paprika, pritisnite platičnom rešetkom, zatvorite poklopce i stavite ih na tamno i hladno mesto.

BONUS VIDEO:

Komentari (2)

Srki

04.09.2023 21:06

Dobar,stari recept...još samo da ovaj narod ima novca da kupi i kilo paprike,a kamoli 5 ili 10 kg za zimnicu

nekko

08.09.2023 00:41

Bolje da stavim vinobran i konzervans nego pola litra ulja. Prvo zbog zdravlja, a drugo zbog para.