Tetka Saveta

EVO KAKO DA NAJBOLJE SKUVATE PARADAJZ: Jednostavna priprema za omiljen dodatak jelima (FOTO)

Vreme je za prirpemanje zimnice.

27.08.2023 11:02

EVO KAKO DA NAJBOLJE SKUVATE PARADAJZ: Jednostavna priprema za omiljen dodatak jelima (FOTO)
shutterstock.com

Sezona kuvanja paradajza je ponovo stigla. Težak i pomalo naporan posao ali vredi svakog truda. Nema bolje supice, sosa od kuvanog paradajza, pogotovo ako je po bakinom receptu. Kuvani paradajz je nezaobilazna namirnica u kuhinji, jer nam koristi za pripremu raznih jela. Odličan je kao sos za špagete ili makarone, ali će vam fino poslužiti i za pripremu ukusnih ćufti. Dakle, kuvani paradajz možete iskoristiti na mnogo načina, u zavisnosti od vašeg ličnog ukusa. Možete ga piti kao sok, uz neki od obroka ili zasebno, jer odlično okrepljuje organizam i hrani ga potrebnim nutrijentima.

 Sam paradajz, kada je svež, sadrži manje kalorija, tvrde stručnjaci: 100 grama sirovog paradajza ima oko 18 kalorija, dok jedna čaša kuvanog soka sadrži 60 kalorija.

Srećna Republika donosi vam recept za domaći, kuvani paradajz.

Sastojci:

  • 5 kg zrelog paradajza
  • 2 grančice svežeg bosiljka
  • 4 kašika soli
  • 100 g šećera

 

Priprema:

Paradajz lepo oprati. U dubokoj šerpi zagrejati vodu da proključa. U vrelu vodi staviti paradajz na pet minuta, zatim ga izvaditi malo prohladiti i oljuštiti mu kožicu.  Paradajz očistiti i ostraniti trule delove i korene, iseći ga na kriške i samleti u blenderu. Dobijeni sok od paradajza kuvati na šporetu na srednjoj temperaturi. Kada je sok od paradjza provreo, dodati grančice bosiljka, šećera, promešati ga i posoliti. Skloniti sa vatre i vruć sipati u čiste staklene flaše. Pokriti ga i ostaviti tako da odstoji sve dok se sam po sebi ne ohladi. Ovako skuvan sok od paradajza može sačekati zimu. Od ove količine dobije se oko 4 flaše po litru.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)