Jela bez mesa

RECEPT ZA ŠARENU SALATU: Omiljena vrsta zimnice bez ulja, vinobrana i kozervansa!

Tegle sa obiljem vitamina krasiće police u vašem špajzu, ali će biti odličan dodaak svakom vašem obroku tokom cele zime.

20.08.2023 09:09

RECEPT ZA ŠARENU SALATU: Omiljena vrsta zimnice bez ulja, vinobrana i kozervansa!
shutterstock.com

Zimnica je zaliha hrane koja se još od drevnih vremena ostavlja za zimu kada nam svo voće i povrće nije dostupno. Iako se danas sveže i konzervirano voće i povrće može naći u prodavnicama tokom cele godine, priprema zimnice je još uvek  duboko ukorijenjen običaj u našim krajevima.

Šarena salata od povrća je nezaobilazan deo svake zimnice. Tegle sa obiljem vitamina krasiće police u vašem špajzu, ali će krasiti i svaki tanjir tokom cele zime. Srećna Republika vam donosi recept uz koji ćete napraviti savršenu čuvenu salatu i odličan prilog uz svako jelo. 

Sastojci:

Za preliv:

  • 150 g soli
  • 150 g šećera
  • 150 ml alkoholnog sirća (9%)
  • 1 kesica bibera u zrnu

Priprema:

Povrće iseći po želji. Kornišone i šargarepu isecite na krugove, papriku na trake, zeleni paradajz na četvrtine, pa svaku četvrtinu na pola, a kupus sitno kao za salatu. Svo isečeno povrće staviti u dublji lonac.Sastojke za preliv staviti u odgovarajuću posudu i staviti da provri uz stalno mešanje. Ne treba da vas brine ako se šećer i so ne otope potpuno. Vreli preliv preliti preko povrća. Izmešati drvenom varjačom. Posuti biber u zrnu i još jedanput izmešati. Poklopiti lonac i ostaviti da prenoći. Najbolje je da povrće složite posle podne, tako da imate vremena (pre nego što odete na spavanje) da povrće nekoliko puta promešate rukama. Narednog dana napuniti tegle. Prilikom punjenja povrće dobro pritisnuti rukom da ne bi ostalo vazduha.Tegle naliti sirupom iz lonca i dobro ih zatvoriti metalnim poklopcima.

Pasterizacija: Na dno dubljeg i šireg lonca staviti kuhinjsku krpu. Preko krpe poređati napunjene tegle. Naliti mlaku vodu da bude do poklopca tegli (neko vodu naliva i preko poklopca), poklopiti lonac i staviti na srednju vatru da voda provri. Pasterizovati 15 minuta od momenta ključanja. Pažljivo izvaditi pomoću krpe svaku teglu i odmah je okrenuti na poklopac. Prekriti tegle većim peškirom i ostaviti ih tako pet minuta, zatim ih normalno okrenite i stavite ih pod ćebe da se ohlade.

 

 

BONUS VIDEO

Komentari (0)