Slatkiši

PRIPREMA ZIMNICE BEZ CUPKANJA UZ ŠPORET: Recept za savršen džem od šljiva iz rerne (FOTO)

Priprema se bez konzervansa.

31.07.2023 08:00

PRIPREMA ZIMNICE BEZ CUPKANJA UZ ŠPORET: Recept za savršen džem od šljiva iz rerne (FOTO)
shutterstock.com

Šljiva je najzastupljenije voće koje se gaji u Srbiji. U zavisnosti od sorte, sazrevanje počinje od avgusta kada počinje i prva priprema džema od šljiva. Postoje brojni recepti za pripremu ove slatke zimnice, a koji ćete izabrati zavisi od ukusa same domaćice.

Najveća mana kuvanja džema je što zahteva dugo stajanje pored vrelog šporeta što uz tople letnje temperature može da bude prilično iscrpljujući posao. A, šta ako vam kažemo da možete napraviti džem bez cupkanja uz šporet?

Srećna republika vam poklanja recept za džem od šljiva iz rerne, koji po ukusu ne zaostaje od onog pripremljenog na uobičajen način, ali zahteva manje vremena. U ovu poslasticu i namaz nije potrebno dodavati bilo kakav konzervans

Sastojci:

  • 2 kg šljiva 
  • 600-800 g šećera 
  • 1 limun 
  • 1 vanilin šećer (može i ne mora)

Priprema:

Šljive operite, očistite koštice i iseckajte ih na manje komade. U većoj dubljoj posudi pomešajte iseckane šljive sa šećerom i ostavite ih da odstoje oko 30 minuta kako bi šljive pustile sok. Dodajte sok i narendanu koru od limuna i vanilin šećer po ukusu. Ubacite šljive u prethodno zagrejanu rernu na 120 stepeni i ostavite da se tako kuvaju. Džem treba da se kuva u rerni na niskoj temperaturi kako bi se polako zgusnuo, a šljive se pretvorile u mekanu i ukusnu masu. Ovo može potrajati i više od tri sata, a povremeno promešajte masu kako se ne bi zalepila za dno šerpe. Kada je džem postigao željenu gustinu, izvadite ga iz rerne i pustite da se malo ohladi. Vruć džem sipajte u sterilisane tegle i zatvorite ih čvrsto. Okrenite tegle naopako da se stvori vakuum i time produži rok trajanja džema. Umotajte tegle u staro ćebe i ostavite tokom noći da se postepeno u potpunosti ohlade. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)