Malo je kolača koji nose toliko nostalgije kao što je to slučaj sa kohom. Gotovo svako od nas se seća mirisa iz kuhinje bake ili mame kada bi se pekao ovaj skromni, a neodoljivo sočni desert. Gotovo da ne postoji dete koje je odraslo na prostoru bivše Jugoslavije, a da nije volelo ovu preukusnu poslasticu.
Koh je popularan zbog svoje jednostavnosti, a pravi se od sastojaka koje gotovo uvek imamo kod kuće, ne traži posebne kulinarske veštine, a rezultat je mekan, sočan kolač koji se topi u ustima. Njegova popularnost na ovim prostorima datira još iz starih vremena, kada su domaćice tražile način da od malo sastojaka naprave preukusan kolač za svoju decu.
Jaja, mleko i griz, kao osnovni sastojci, činili su ga hranljivim i zasitnim, dok je mlečni preliv davao onu prepoznatljivu sočnost. Posebno je bio omiljen u posleratnim decenijama, kada su recepti morali da budu skromni, ali zaslađeni ljubavlju i maštom ne samo mama već i baka koje su se trudile da ugode unucima.
Srećna republika vam poklanja bakin recept za koh koji će vas oduševiti.
Sastojci:
- 6 jaja
- 5 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašike brašna
- 4 kašike griza
- malo cimeta (po ukusu)
Preliv:
- 1 l mleka
- 5 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Odvojite belanca i žimanca, pa belance sa šećerom dobro umutite dok ne postane čvrsto. Sneg od belanaca mora biti toliko čvrst da kad okrenete posudu on ostane na svom mestu i ne može da ispadne. Zatim dodajte žumance, vanilin šećer, prašak za pecivo, brašno i griz.
Savet je da žumanca umutite mikserom sa vanilim šećerom, a zatim ih polako dadajete u belanca koja nežno mutite varjačom, a ne miskerom. Isto tako dodajte brašno, prašak za pecivo i griz dok ne dobijete ujednačenu masu. Za malo dodatno šmeka možete ubaciti mrvicu cimeta koji će dati prepoznatljivi, orašasti ukus. Ali, to samo ako volite. Smesu sipajte je u prethodno podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.
Koh je pečen kad postane sasvim suv, da biste proverili da li je dobro pečen bicnite ga čačkalicom ili vrhom noža. Ako testo nije ostalo na nožu unači da je pečen. Takođe, treba da ima zlatno žutu boju po vrhu. Dok se koh peče, pripremite preliv od mleka, šećera i vanilin šećera. Kada se kolač ispeče, prelijte ga toplim mlekom i ostavite da se dobro ohladi. Uživajte!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)