Koh je tradicionalni kolač koji se nekad stalno pravio na prostoru bivše Jugoslavije. Uz njegov nezaboravan ukus odrasle su mnoge generacije. Njegova predsnost je što se brzo i lako priprema, nije skup i nije previše sladak, a deca ga obožavaju.
Vremenom ova poslastica je pala u zaborav, ali se sada ponovo vraća na velika vrata u naše kuhinje i na trpeze. Postoje brojne varijacije ove poslastice, ali samo je jedan recept pravi onako kako su ga nekad pravile naše bake.
Srećna republika vam poklanja originalni recept za koh od griza i brašna koi je toliko jednostavan da ga mogu napraviti i početnici u kuhinji. Odaćemo vam i jednu tajnu - koh je najukusniji kad se dobro ohladi u frižideru, ako je moguće preko noći, jer će tada upiti preliv od mleka i prosto će se topiti u ustima.
Sastojci:
- 6 jaja
- 5 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašike brašna
- 4 kašike griza
Preliv:
- 1 l mleka
- 5 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Odvojite belanca i žimanca, pa belance sa šećerom dobro umutite dok ne postane čvrsto. Sneg od belanaca mora biti toliko čvrst da kad okrenete posudu on ostane na svom mestu i ne može da ispadne. Zatim dodajte žumance, vanilin šećer, prašak za pecivo, brašno i griz. Savet je da žumanca umutite mikserom sa vanilim šećerom, a zatim ih polako dadajete u belanca koja nežno mutite varjačom, a ne miskerom. Isto tako dodajte brašno, prašak za pecivo i griz dok ne dobijete ujednačenu masu. Sipajte je u prethodno podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.
Koh je pečen kad postane sasvim suv, da biste proverili da li je dobro pečen bicnite ga čačkalicom ili vrhom noža. Ako testo nije ostalo na nožu unači da je pečen. Takođe, treba da ima zlatno žutu boju po vrhu. Dok se koh peče, pripremite preliv od mleka, šećera i vanilin šećera. Kada se kolač ispeče, prelijte ga toplim mlekom i ostavite da se dobro ohladi.
Komentari (0)