Pre više od 2.000 godina, kada frižideri još nisu postojali, ljudi su morali da budu izuzetno domišljati kako bi sačuvali hranu od kvarenja. Jedno od tih drevnih rešenja bila je fermentacija. Ovaj jednostavan, ali genijalan proces ne samo da je omogućio da povrće traje duže, već je stvorio i pravu riznicu hranljivih materija. Tako je nastao kiseli kupus, jedno od najzdravijih jela domaće kuhinje, koje je i danas neizostavno na zimskim trpezama.
Verovatno niste znali da su astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici u više navrata u ishrani koristili fermentisanu hranu poput kiselog kupusa upravo zato što probiotici pomažu varenju i jačaju imunitet čak i u svemiru!
Iako se često povezuje sa srpskim sarmama i prazničnim stolom, kiseli kupus je mnogo više od omiljenog zimskog jela. Naše bake su znale ono što danas potvrđuje i nauka, da je kiseli kupus izuzetno zdrav. Danas ga svrstavaju u red superhrane odnosno one namirnica koje podržavaju varenje, jačaju imunitet i doprinose mentalnom zdravlju.
Credit: Maciej Czekajewski / Alamy / Profimedia

Proces fermentacije kiselog kupusa odvija se prirodno, zahvaljujući mikroorganizmima koji "pojedu“ prirodne šećere iz kupusa i pretvaraju ih u ugljen-dioksid i organske kiseline. Upravo te kiseline stvaraju okruženje u kojem uspevaju probiotici odnosno dobre bakterije koje deluju kao čuvari našeg sistema za varenje.
Za razliku od svežeg kupusa, koji je zdrav sam po sebi, kiseli kupus sadrži još više korisnih sastojaka jer je obogaćen ovim mikroorganizmima. Nema ni trunku masti, minimalno kalorija, ali je zato bogat vlaknima. Ovo je sedam najvećih benefita kiselog kupusa:
Poboljšava varenje
Zahvaljujući probioticima, kiseli kupus deluje kao prirodni saveznik zdravih creva. Ove korisne bakterije pomažu u razgradnji hrane, smanjuju nadimanje, gasove i zatvor, ali i ublažavaju simptome kod ljudi sa hroničnim crevnim bolestima poput Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa.
Jača imuni sistem
Kiseli kupus je prepun vitamina C i gvožđa, a upravo ova kombinacija jača otpornost organizma. Studije su pokazale da probiotici iz fermentisanih namirnica mogu da smanje učestalost infekcija, uključujući prehlade i urinarne infekcije.
Pomaže u regulaciji telesne težine
Uz minimalan broj kalorija, a obilje vlakana, kiseli kupus daje osećaj sitosti i pomaže u kontroli apetita. Redovno konzumiranje može doprineti mršavljenju – ne kao čudotvorna dijeta, već kao deo uravnotežene ishrane.
Smanjuje stres
Možda zvuči neverovatno, ali ono što jedemo utiče i na naše raspoloženje. Probiotici utiču na takozvanu "osovinu creva i mozga“ i pomažu u smanjenju simptoma anksioznosti, depresije i stresa. Neka istraživanja čak povezuju fermentisanu hranu sa boljom koncentracijom i pamćenjem.
Štiti ćelije

shutterstock.com/Baloncici
Kupus je bogat antioksidantima i fitonutrijentima koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja. Tokom fermentacije nastaju i posebna biljna jedinjenja koja mogu imati antikancerogeni efekat.
Zanimljivo je da su istraživanja pokazala da žene koje redovno jedu kupus i kiseli kupus imaju manji rizik od raka dojke.
Čuva srce
Zahvaljujući vlaknima, probioticima i vitaminu K2 (poznatom i kao menahinon), kiseli kupus doprinosi zdravlju krvnih sudova. Vitamin K2 sprečava nakupljanje kalcijuma u arterijama, čime smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
Jača kosti
Vitamin K2 igra i ključnu ulogu u očuvanju gustine kostiju. Aktivira proteine koji "hvataju" kalcijum i vezuju ga u kosti, čime smanjuje rizik od osteoporoze. Studije pokazuju da žene koje uzimaju dovoljno K2 imaju i do 80 odsto manju šansu za prelome.
Shutterstock/Elena Hramova

Ako niste u prilici da kiselite kupus u velikom buretu možete ga napraviti i u tegli, a evo i kako:
Sastojci:
- 1 srednja glavica kupusa
- 1 do 3 kašičice morske soli
Priprema:
Iseckajte kupus i posolite ga. Mesite ga rukama desetak minuta dok ne pusti sok. Stavite ga u teglu i prelijte tečnost koju je pustio (po potrebi dodajte malo vode). Pokrijte filterom za kafu ili labavim poklopcem. Ostavite teglu na sobnoj temperaturi najmanje dve nedelje.
Kada dostigne željeni ukus i kiselost, premestite je u frižider ili na hladno mesto. Ako koristite poklopac, svakodnevno ga otvarajte kako biste oslobodili pritisak od fermentacije i sprečili da vam tegla pukne.
Komentari (0)