Odrasli

Ko nikako ne sme da jede kiseli kupus? Za OVE grupe ljudi on može da bude OPASAN!

Najveći problem je velika količina soli u ovom povrću kada se ukiseli

Slika Autora
byAleksandar Novaković

13.10.2025 12:45

Ko nikako ne sme da jede kiseli kupus? Za OVE grupe ljudi on može da bude OPASAN!
Lubos Chlubny/Shutterstock

Jesen i zimu je skoro nemoguće zamisliti bez kiselog kupusa, u bilo kojoj varijanti. On je prepun C vitamina i važnih antioksidansa i zato važi za jednu od najvažnijih namirnica. Međutim, kiseli kupus se ne preporučuje ljudima koji imaju problem sa visokim pritiskom i bubrezima.

Visok sadržaj soli i hipertenzija

Jedan od ključnih faktora koje treba uzeti u obzir prilikom konzumacije kiselog kupusa je njegov visok nivo soli, koji je rezultat procesa fermentacije. Osobe koje pate od hipertenzije ili imaju problema sa srcem trebaju posebno obratiti pažnju na unos ove namirnice. Preporučuje se da konzumiraju kiseli kupus umerenije ili da biraju verzije sa smanjenim sadržajem soli, kako bi se izbegle potencijalne komplikacije.

Uticaj na bubrege i gastritis

Visok unos natrijuma može dodatno opteretiti bubrege, posebno kod onih koji boluju od hroničnih bubrežnih bolesti. Osobe sa ovim problemima trebalo bi da smanje unos slanih namirnica, uključujući i kiseli kupus.

Shutterstock/Elena Hramova

Ko mora da izbegava kiseli kupus

 

Takođe, kisela i fermentisana hrana može pogoršati simptome gastritisa ili čira, naročito kod osoba koje su osetljive na kiselinu.

Probiotici i mogući problemi

Iako probiotici iz kiselog kupusa mogu pozitivno da utiču na zdravlje creva, kod nekih ljudi mogu da izazovu nadimanje, gasove ili neprijatnost zbog fermentisanih sastojaka. Zbog toga je važno da pažljivo pratiti reakcije organizma prilikom uvođenja ove namirnice u ishranu.

Mogućnost interakcije sa lekovima

Pored svih ovih faktora, treba biti oprezan i zbog moguće interakcije sa lekovima. Kiseli kupus sadrži tiramin, koji može da utiče na efikasnost određenih lekova, posebno inhibitora monoaminooksidaze (MAOI) koji se koriste za lečenje depresije.

Uzimajući sve ovo u obzir, preporučuje se da se kiseli kupus ispere pre upotrebe kako bi se smanjio sadržaj soli, a takođe je bitno konzumirati ga umereno, posebno ako ga prvi put uvodite u ishranu. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)