Kada govorimo o zaboravljenim, ili prosto namirnicama koje se retko spominju, na čelu liste se nalazi sigurno leblebija. Ova mahunarka je bogata proteinima, vlaknima, vitaminima B kompleksa i vitaminom K, što je čini izuzetno korisnom za zdravlje.
Posebno se preporučuje osobama koje imaju problem sa srčanim bolestima, poremećajem varenja i regulisanjem šećera u krvi.
Snižavanje lošeg holesterola
Jedna od ključnih prednosti leblebija je njihova sposobnost da snižavaju nivo "lošeg" holesterola (LDL) u krvi. Stručnjaci ističu da rastvoriva vlakna u leblebijama mogu da smanje ukupni holesterol i LDL holesterol, čime se smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
Halil ibrahim mescioglu/Shutterstock
istraživanje iz 2006. godine pokazalo da su učesnici koji su u svoj jelovnik uključili leblebije imali niže nivoe LDL holesterola. Ovaj trend se ponavlja i u drugim istraživanjima, uključujući pregled iz 2016. godine koji sugeriše da leblebije mogu pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i problema sa težinom.
Jedna porcija dnevno
Preporučuje se da leblebija bude redovno prisutna u ishrani, bilo kao glavni sastojak obroka, bilo u obliku popularnog humusa. Dovoljna je samo jedna porcija leblebija dnevno da bi se postigao pozitivan efekat na smanjenje LDL holesterola i rizika od srčanih bolesti.
Osim što pomaže u regulaciji holesterola, leblebija takođe doprinosi zdravlju kostiju, poboljšava varenje i povećava nivo energije. Sve ove karakteristike čine leblebije odličnim izborom za balansiranu i zdravu ishranu, koja može biti ključna za očuvanje zdravlja i prevenciju raznih bolesti.
Komentari (0)