Iako su šljive faktički naše nacionalno voće, ako zanemarimo rakiju, često zaboravljamo koliko je ovo voće zdravo. Na žalost, retko ko jede šljive svakog dana, a kako navode straučnjaci, to je veliki propust, jer šljive su pravi čistač creva, a prepune su ekstremno važnim kalijumom.
Jedna šljiva sadrži 84 odsto vode, 0,6 odsto proteina, 10 odsto ugljenih hidrata, 2,1 grama vlakana. Pored toga, imaju nizak nivo masnoća i kalorija, a visok procenat vitaminima A, C i E, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma.
Ako pojedete pet šljiva dnevno, evo kako će to uticati na vaš organizam:
Smanjuju nivo šećera
Šljive se povezuju sa niskim glikemjiskim indeksom što znači da vam mogu pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i smanjite rizik od tip 2 dijabetesa.
Poboljšavaju pamćenje
Ako jedete pet šljiva dnevno, pomoći ćete vašem organizmu da se oslobodi negativnog dejstva slobodnih radikala koji loše utiču na naše pamćenje i memoriju.
Štite srce
Jedna sveža šljiva u proseku sadrži 113 mg kalijuma. Ovaj mineral pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska, a time smanjuje rizik od moždanog udara.

Jacek Nowak / Alamy / Profimedia
Podstiču varenje
Suve šljive su odličan način da ubrzate varenje. Jedna od načina da ih jedete tokom cele godine je da potopite suve šljive u sveže prokuvanu vodu, ohladite i zamrznite.
Jačaju kosti
Istraživači sa univerziteta Florida i Oklahoma su 12 meseci su testirali dve grupe žena u postmenopauzi. Jedna grupa je jela 100 grama suvih šljiva dnevno (oko 10 šljiva), a druga je jela 100 grama sušenih jabuka.
Obe grupe su konzumirale kalcijum i vitamin D kao dodatak. Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela suve šljive imala znatno veću gustinu kostiju u kičmi i podlaktici.
Čuvaju vid
Šljive su veoma važne za zdravlje očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu da smanje rizik od nastanak makularne degeneracije ili žute mrlje, oboljenja koje pogađa uglavnom starije osobe, prenosi Healthline.
Komentari (0)