Sezona tikvica je počela! Međutim, ovu vrstu povrća mnogi zanemaruju, što je ogromna greška jer tikvice su prava prirodna apoteka - one pre svega regulišu pritisak i čuvaju srce, a uz to pokazuju i niz drugih zdravstvenih benefita. Ipak, kod određenih grupa ljudi tikvice one mogu da izazovu i niz problema, od dijareje do nadimanja i alergije.
Jedna od važnijih koristi tikvica jeste poboljšanje rada srca. Vitamin C, kojim je tikvica bogata, moćan je antioksidans koji, osim što pomaže u očuvanju ćelija i čini ih otpornijim na razvoj kancera, blagotvorno deluje na srce i krvne sudove.
Vitamin A sprečava oksidaciju holesterola, što zaustavlja aterosklerozu.
Polifenoli i vitamin C podstiču bolji rad štitne žlezde i nadbubrežnih žlezda. Takođe, tikvice imaju blagotvorno dejstvo na smanjenje upala zbog omega-3 masnih kiselina.
Tikvice su dostupne tokom cele godine, međutim vrhunac njihove sezone je od juna do avgusta. Tada su tikvice najukusnije, a sadrže i najviše hranljivih materija.
Ko ne sme da jede tikvice
Tikvice su sve popularnija alternativa testenini i drugim namirnicama bogatim ugljenim-hidratima. Mogućnost zamene posebno je pogodna za dijabetičare i one na keto dijeti, međutim, ukoliko koristite sastojke i soseve koji su bogati kalorijama, možete stvoriti kontraefekat.
Kada su tikvice gorke, nemojte ih jesti sirove. Tikvice povremeno sadrže toksične kukurbitcine koje ih čine gorkim i izazivaju loše varenje.

Freepik
Baštenske tikvice imaju nizak nivo toksina i bezbedne su za jelo. Alergije na tikvice iznenađujući su česte. Tikvice često stvaraju probleme i onima koji su alergični na ambroziju.
Najčešći simptomi koji se javljaju jesu mučnina i dijareja, kao i pogoršani simptomi alergijskog rinitisa. Zbog toga osobe koje pate od alergije na polen imaju veće šanse da razviju alergiju na sirovo povrće, voće i orašaste plodove.
Međutim, dobra vest je da se većina tih alergena suzbija kuvanjem.
Problem sa celulozom
Tikvice sadrže celulozu, vrstu nerastvorljivih vlakana, što može biti neprijatno za ljude koji imaju problem sa nadimanjem. Kod pacijenata koji imaju sindrom iritabilnog creva, previše nerastvorljivih vlakana može izazvati probleme.
Kada konzumirate sirove tikvice, bakterije u vašem crevu hrane se celulozom i, zajedno sa enzimima, pomažu u razgradnji, pri čemu oslobađaju metan, koji može prouzrokovati nadimanje ili gasove, prenosi Gloria.
Komentari (0)