Prirodom do zdravlja

SRBI GA JEDU UZ SVAKI OBROK, A NEMAJU POJMA KAKO MOŽE DA IM NAŠKODI: Paradajz je posebno rizičan za one sa OVIM tegobama

Iza omiljenog sastojka mnogih jela krije se potencijalna opasnost, stručnjaci otkrivaju kome ovaj izbor može napraviti ozbiljan problem.

Slika Autora
byIva Milenković

08.08.2025 15:40

SRBI GA JEDU UZ SVAKI OBROK, A NEMAJU POJMA KAKO MOŽE DA IM NAŠKODI: Paradajz je posebno rizičan za one sa OVIM tegobama
mongione/Shutterstock

Paradajz je mnogima omiljena letnja namirnica, koristi se u salatama, sendvičima, sosevima i gotovo svim kuvanim jelima. Iako se smatra izuzetno zdravim zbog visokog sadržaja likopena, vitamina C i antioksidanasa, određene osobe bi trebalo da ga izbegavaju. Stručnjaci upozoravaju da paradajz, i pored svih benefita koje donosi, može pogoršati određena zdravstvena stanja, a u nekim slučajevima čak i izazvati nove probleme.

Jedna od prvih grupa ljudi koja bi trebalo da obrati pažnju su oni koji pate od gastritisa, čira na želucu ili refluksne kiseline. Paradajz je prirodno kiseo i njegova konzumacija može izazvati pogoršanje simptoma kao što su gorušica, bol u stomaku, mučnina ili nadimanje. Ukoliko primetite da vam se stomak "buni” nakon jela koje sadrži paradajz, to bi mogao biti signal da vaš organizam ne podnosi kiselinu iz ove namirnice.

Osim toga, osobe koje imaju problema sa bubrezima trebalo bi da ozbiljno razmisle pre nego što pojedu paradajz, naročito u većim količinama. Paradajz sadrži visok nivo kalijuma i oksalata, što kod bubrežnih bolesnika može dovesti do pogoršanja stanja, otežanog rada bubrega ili formiranja kamena. U takvim situacijama, umesto da pomogne zdravlju, paradajz može dodatno opteretiti već oslabljene bubrege.

shutterstock.com/DenisProduction.com

Stručnjaci upozoravaju da paradajz, i pored svih benefita koje donosi, može pogoršati određena zdravstvena stanja

Paradajz takođe može izazvati probleme kod osoba koje pate od alergija. Iako alergijska reakcija na paradajz nije toliko česta kao na orašaste plodove ili mlečne proizvode, ona ipak postoji. Kod nekih ljudi može doći do pojave osipa, svraba, oticanja usana i jezika, kao i problema sa disanjem. Takođe, ljudi osetljivi na histamin mogu imati reakcije jer paradajz podstiče njegovo otpuštanje u organizmu.

Schutterstock

Paradajz takođe može izazvati probleme kod osoba koje pate od alergija

Još jedna grupa ljudi koja bi trebalo da razmisli o unosu paradajza su oni sa sindromom nervoznog creva. Kod njih paradajz može izazvati dodatne smetnje kao što su grčevi, gasovi, naduvenost, dijareja ili zatvor. Ovi simptomi se posebno pojačavaju kada se paradajz konzumira sirov, bez termičke obrade, jer njegova vlakna i kiseline dodatno iritiraju creva.

Shutterstock/Kmpzzz

Kod osoba sa sindromom nervoznog creva paradajz može izazvati dodatne smetnje

Neki stručnjaci upozoravaju i na prekomeran unos likopena, koji se nalazi u velikim količinama u paradajzu, naročito u kuvanom. Iako je likopen izuzetno koristan za zdravlje srca i kože, ako se unosi u velikim količinama i bez ravnoteže sa ostalim nutrijentima, može izazvati retku pojavu koja se naziva likopenodermija. Koža tada postaje žuto narandžasta, naročito na dlanovima i stopalima.

Važno je napomenuti da se sve navedeno ne odnosi na zdrave osobe koje nemaju pomenute tegobe. Za većinu ljudi paradajz je korisna i hranljiva namirnica, ali kao i sa svim namirnicama koje konzumiramo, ključ je u umerenosti. Ako primetite bilo kakve promene u organizmu nakon jela paradajza, najbolje je da se obratite lekaru i uradite potrebne analize. Zdravlje počinje iz stomaka, a ono što unosimo u organizam može biti naš najbolji saveznik, ali i najgori neprijatelj.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)