Krajem leta i početkom jeseni počinje berba šipka – crvenih plodova divlje ruže (lat. Rosa canina) koji
se od davnina koristi u narodnoj medicini,posebno za prehlade i grip. Šipak je pravo bogatstvo vitamina, minerala i antioksidanasa, a koristi se raznim oblicima - od čajeva i tinktura, preko suplemenata, pa do luksuznih kozmetičkih proizvoda. Iako se često prvo pomisli na čaj koji nas greje u hladnim danima, savremena istraživanja potvrđuju da šipak ima mnogo širu primenu: pomaže imunitetu, čuva srce, podmlađuje kožu i pomaže u ublažavanju bolova u zglobovima.
Riznica vitamina i minerala
Plod šipka je izuzetno bogat hranljivim materijama, a posebno vitaminom C - u svežem plodu ga ima i do 20 puta više nego u pomorandži. Osim toga, sadrži kalijum, kalcijum, vitamin E, vlakna i biljna jedinjenja poput kvercetina i karotenoida (likopen, lutein, zeaksantin) koji štite organizam i doprinose zdravlju očiju.
Napomena: prerađeni proizvodi od šipka (sušeni, prah ili kapsule) sadrže znatno manje vitamina C, pa je svež plod najbolji izbor ako želite prirodni izvor ovog vitamina.
Prirodni saveznik protiv upala, posebno artritisa
Šipak sadrži posebna biljna jedinjenja koja deluju protivupalno. Brojne studije pokazuju da može da smanji nivo markera upale u telu, što je značajno kod hroničnih bolesti i bolova u zglobovima.

Schutterstock/vi mart
Osteoartritis je jedan od najčešćih oblika artritisa, koji pogađa oko 10 odsto muškaraca i 13 odsto žena starijih od 60 godina. Karakteriše ga postepeno propadanje hrskavice u zglobovima, što dovodi do jakih
bolova i upala. Nedavni pregled 24 studije pokazao je da suplementi od šipka mogu ublažiti simptome osteoartritisa tako što deluju protiv oksidativnog stresa i upalnih procesa u zglobovima.
Još jedno istraživanje je pokazalo da šipak može smanjiti bol i ukočenost kod obolelih od osteoartritisa, ali ne utiče značajno na poboljšanje pokretljivosti zglobova, prenosi Heltlajn (Healthline).
Blagotvoran za varenje i rad bubrega
Voćne kiseline prisutne u šipku blagotvorno deluju na mokraćni sistem, pomažući njegov pravilan rad sprečavajući tako stvaranje bubrežnih kamenaca. Takođe, podstiču i uravnotežuju varenje, ublažavaju dijareju, povraćanje i stomačne iritacije, a doprinose i regeneraciji sluzokože želuca. Šipak je prirodan diuretik koji podstiče izbacivanje toksina iz organizma i osvežava ceo sistem.
Blagotvoran za kožu
Ulje semenki šipka danas je jedan od najtraženijih prirodnih sastojaka u kozmetici, jer podstiče regeneraciju kože i ima anti-age dejstvo. Dobija se hladnim ceđenjem plodova šipka, pri čemu se ekstrahuju njegova prirodna ulja. Ulje šipka pomaže kod akni, ekcema i ožiljaka, a suplementi u prahu doprinose elastičnosti i vlažnosti kože, smanjujući sitne bore.
Semenke šipka bogate su polinezasićenim mastima, koje pomažu u očuvanju zdrave barijere kože i štite je od štetnih uticaja iz spoljašnje sredine, kao što su UV zraci, cigarete i zagađenje.
U jednoj manjoj studiji koja je trajala osam nedelja, svakodnevno uzimanje samo 3 mg praha šipka dovelo je do značajnog smanjenja bora, kao i do povećane vlažnosti i elastičnosti kože. Helltlajn navodi da istraživači ove rezultate pripisuju snažnom antioksidativnom sastavu šipka, bogatstvu vitamina C i masnih kiselina koje obnavljaju i štite kožu.
Pored toga, poznato je da vitamin C direktno nanesen na kožu značajno podstiče sintezu kolagena i
regeneraciju ćelija, pa proizvodi prirodno bogati vitaminom C, poput ulja šipka, mogu imati anti-age efekat.
Istraživanja su pokazala i da ulje šipka može ubrzati zarastanje rana i smanjiti stvaranje ožiljaka, iako su potrebna dalja ispitivanja na ljudima.
Zdravlje srca i vitka linija
Istraživanja pokazuju da ekstrakti šipka mogu doprineti snižavanju krvnog pritiska i nivoa lošeg holesterola, čime se smanjuje rizik od bolesti srca.
U jednoj šestonedeljnoj studiji na 31 osobi, svakodnevno ispijanje napitka sa 40 grama praha šipka dovelo je do značajnog smanjenja krvnog pritiska, ukupnog holesterola i LDL ("lošeg") holesterola u poređenju sa kontrolnom grupom.
Schutterstock/stu.dio
Ovaj napitak je sadržao i 31 gram vlakana. Poznato je da visok unos vlakana pozitivno utiče na zdravlje srca, a značajnu ulogu imaju i snažni antioksidansi kojima šipak obiluje.T
akođe, zahvaljujući jedinjenju tilirozidu, šipak je koristan u regulaciji telesne težine i smanjenju masnog tkiva.
Kako se koristi šipak
Šipak se najčešće koristi u obliku čaja, sirupa, ulja semenki ili kapsula, a sveži plodovi mogu se dodati i u
ishranu ili se od njih pravi pekmez ili džem. U kozmetici, ulje šipka je nezaobilazan sastojak anti-age krema i seruma.
Ima mnogo razloga da u narednom periodu berete ili nabavite šipak. To je pravi "multivitaminski paket" iz prirode.
Komentari (0)