Tokom leta je skoro nemoguće preživeti bez lubenica - one ne samo da su najbolje osveženje, već su i prepune vitamina i minerala. Svi obožavaju crveni i najslađi deo lubenice, ali malo ljudi zna da je beli deo (kora) još zdraviji i da nikako ne smete da ga bacate.
Naime, u belom kori lubenice se nalaze velike količine vitamina B6, C, A, magnezijuma, cinka i kalijuma. Sadrži i aminokiselinu citrulin koja je odlična za zdravlje srca i krvnih sudova, bolju cirkulaciju.
- U belom delu lubenice su pozamašne količine citrulina (po kome je lubenica dobila ime ili obrnuto) koje reaguju sa našim enzimima pa nastaje aminokiselina arginin za koju znamo da povoljno deluje na kardiovaskularni sistem i jača cirkulaciju. Ponaša se slično kao "vijagra", doduše znatno slabije ili bi morali da pojedete baš velike količine belog dela lubenice kako bi imali isti učinak kao "vijagra" - objasnila je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savetovališta Olja iz Splita.
Schutterstock/kungfu01
- Lubenicu često jedemo samostalno. Ipak, osobe koje su gojazne ili izbegavaju namirnice visokog glikemijskog indeksa (GI) treba da koriste lubenicu kao sastojak smuti napitka, i da joj dodaju uz crveni i beli deo kao i orašaste plodove kako bi se dobio napitak umerenog GI. Svakako predlažem iskoristite visoko vredni beli deo lubenice napominje Martinić i predlaže recept od kore lubenice.
Slatko od lubenice
Sastojci:
- 1 kg kockica belog dela kore lubenice
- 800 g šećera,
- 1l vode
- karanfilić
- 200 g seckanih oraha
- 1 limun.
Priprema:
Beli deo lubenice prokuvati u vodi 10 minuta. Oceđenu lubenicu kuvati u vodi, šećeru i karanfilićima. Limun iseći na kriške. Kuvati 20 minuta pa dodati seckani orah i kuvati još 5 do 10 minuta dok se ne postigne željena gustina. Slatko spremiti u pasterizovane tegle, prenosi 24sata.
Komentari (0)