Tetka Saveta

SVI POGREŠNO ČUVAMO PARADAJZ, ne držite ga u frižideru! Stavite ga u kesu i ubacite ovu voćku - neće se pokvariti

Po velikoj vrućini, zreli paradajz će brzo postati gnjecav i neupotrebljiv, ali imamo rešenje!

Slika Autora
byAleksandar Novaković

03.07.2025 11:10

SVI POGREŠNO ČUVAMO PARADAJZ, ne držite ga u frižideru! Stavite ga u kesu i ubacite ovu voćku - neće se pokvariti
Shutterstock

Nema prave letnje salate bez paradajza, međutim, mnogi ga čuvaju na pogrešan način, zbog čega se on, naročito po vrućini brzo osuši i postane gnjecav. Takođe, ljudi ga većinom drže u frižideru, ali stručnjaci kažu da je to pogrešan način.

Važno je da prilikom kupovine paradajza obratite pažnju na to da plodovi budu što crveniji, jer to znači da su bogatiji likopenom. Izbegavajte plodove sa mrljama i pukotinama. Treba da budu teški i čvrsti na dodir, jer to znači da nisu prezreli.

Važno je da paradajz ne bude zelen, jer takav plod paradajza ima toksični solanin koji može izazvati alergijske reakcije i narušiti crevnu floru.

Ako kupujete paradajz u prodavnici, nikada ne uzimajte onaj koji stoji u frižideru, jer hladnoća uništava njegov ukus i smanjuje kvalitet. Iz istog razloga, paradajz ne treba držati u frižideru kod kuće, mada to mnogi od nas rade.

Shutterstock

Paradajz ne treba da držite u frižideru

Ako baš morate, stavite ga na najvišu policu frižidera. Inače, paradajz je najbolje čuvati u papirnoj kesi, u mračnoj ostavi ili podrumu. Ako ste kupili paradajz koji još nije sazreo, stavite ga u papirnu kesu zajedno sa jabukom i ostavite dva do tri dana da odstoji - sazreće.

Naravno, važno je i da se na vreme izborite sa štetočinama koje napadaju paradajz.

Jedna od najčešćih bolesti koja pogađa paradajz - plamenjača - može se držati pod kontrolom uz pomoć rastvora sode bikarbone. Ključ je u pravovremenoj prevenciji: tretiranje biljaka započinje nekoliko nedelja nakon presađivanja, a rastvor se priprema tako što se tri kašike sode rastope u deset litara vode.

Ovim rastvorom paradajz se prska na svakih sedam do deset dana.

Za bolju odbranu od različitih gljivičnih oboljenja može se koristiti i snažnija mešavina. U litar vode se dodaju kašika sode bikarbone, 15 mililitara biljnog ulja i oko 30 grama narendanog sapuna za veš, prenosi TSN.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)