Odrasli

AKO OVO NE URADITE PRE SEČENJA LUBENICE, TO MOŽE DA BUDE OPASNO PO ZDRAVLJE: Lekari otkrivaju koju neoprostivu grešku mnogi prave

Za razliku od bobičastog voća, lubenice rastu na zemlji, što ih izlaže svim vrstama zagađivača.

Slika Autora
byAleksandar Novaković

25.06.2025 18:40

AKO OVO NE URADITE PRE SEČENJA LUBENICE, TO MOŽE DA BUDE OPASNO PO ZDRAVLJE: Lekari otkrivaju koju neoprostivu grešku mnogi prave
Schutterstock/kungfu01

Zvuči bezazleno, ali jedna naizgled mala greška koju mnogi prave pre sečenja lubenice, može ozbiljno da vam ugrozi zdravlje. Naime, doktor  Darin Detviler, stručnjak za bezbednost hrane i profesor na Univerzitetu Northeastern savetuje da lubenicu detaljno operete pre sečenja.

Za razliku od bobičastog voća, lubenice rastu na zemlji, što ih izlaže svim vrstama zagađivača: prašini, prljavštini, prljavoj vodi, neodgovarajućem kompostu i tako dalje. Nakon što se uberu, mogu da pokupe još više zagađivača tokom skladištenja, rukovanja i transporta dok putuju od njive do prodavnice, a zatim od prodavnice do vašeg kuhinjskog pulta.

Dok kupite lubenicu, dodirnulo ju je više od 10 ljudi, od kojih neki možda imaju kućne ljubimce, ili nisu pažljivo održavali higijenu ruku.

Africa Studio/Shutterstock

Jednu grešku svi prave

 

- Ne možete da znate gde su im ruke bile ili šta su dodirnuli pre nego što su dodirnuli lubenicu koju ćete pojesti - ističe dr Detviler.

Salmonela, listerija, ešerihija koli...

-  Zatim, kada uzmete nož da je otvorite, sečivo može da prenese sve te klice direktno sa kore na sočnu pulpu unutra, i tako sve te bakterije završe u vašem digestivnom traktu - kaže Detviler.

Od salmonele do listerije do ešerihija koli, ove bakterije vas mogu učiniti ozbiljno bolesnim. A ako se razbolite, verovatno ćete imati klasične simptome trovanja hranom poput mučnine, povraćanja i dijareje, koji se obično javljaju u roku od nekoliko sati do nekoliko dana nakon jela i traju otprilike isto toliko vremena.

Jedemo je sirovu

Prema rečima dr Detvilera, i način na koji obično pripremamo lubenicu za serviranje i konzumiranje ima neke sanitarne nedostatke.

Shuterstock

Važno je kako perete lubenicu

 

- Za razliku od kukuruza, na primer, lubenica se jede sirova, tako da potencijalni patogeni neće biti uništeni kuvanjem ili pečenjem. Stoga je jedina efikasna mera koju možete preduzeti da biste smanjili rizik od trovanja hranom da operete lubenicu pre nego što počnete da je sečete. Ovo će ukloniti potencijalne zagađivače iz kore pre nego što imaju priliku da dođu do unutrašnjosti, odnosno do pulpe koju ćete uživati jedući - savetuje doktor.

Kako se pravilno peru lubenice?

Pranje nije samo efikasno, već ne mora da bude ni komplikovano. Prvo, isperite lubenicu hladnom tekućom vodom (recimo, držeći je pod slavinom). Zatim je celu izribajte čistom četkom. Pa je osušite papirnim ubrusom da biste smanjili površinsku vlagu, jer bakterije vole vlažne površine.

- Ne koristite sapun ili izbeljivač, samo vodu i trenje - navodi dr Detviler. Na kraju, uverite se da su vam nož i površina za sečenje takođe čisti; u suprotnom, postoji dodatni rizik od prenošenja bakterija sa noža ili daske na meso lubenice.

Oprez sa dinjama

- Istu meru treba preduzeti i prilikom konzumiranja dinje. Zapravo, budite posebno oprezni sa dinjom, s obzirom na to da je grubi deo njene kore posebno pogodan za zadržavanje bakterija (za razliku od glatke kore lubenice), i treba je još temeljnije oprati pre konzumiranja - naglašava dr Detviler.

Takođe napominje da je, kada jednom operete i isečete lubenicu ili dinju, najbolje da je odmah pojedete ili stavite u frižider u roku od dva sata, ili čak i ranije ako je temperatura vazduha visoka.

Ovo će sprečiti da voće uđe u temperaturnu "opasnu zonu" između 5 i 60°C, gde se bakterije veoma brzo razmnožavaju. Isečenu lubenicu držite u činiji za salatu u frižideru ili na temperaturi ispod 4°C i pojedite je u roku od tri do četiri dana kako biste ograničili rast novih bakterija. Uz ove savete, moći ćete bez straha da uživate u kriškama ili kockicama lubenice i dinje, prenosi Self.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)