Odrasli

AKO POGREŠNO PERETE LUBENICU, RIZIKUJETE OPASNU INFEKCIJU: Neoprostiva greška koju svi prave, ovo ni u ludilu ne smete da radite!

Pranje mnogi preskaču, ili to rade veoma površno, reda radi.

Slika Autora
byAleksandar Novaković

22.08.2025 11:40

AKO POGREŠNO PERETE LUBENICU, RIZIKUJETE OPASNU INFEKCIJU: Neoprostiva greška koju svi prave, ovo ni u ludilu ne smete da radite!
Shuterstock

Pre sečenja, podrazumeva se da obavezno detaljno operete lubenicu, međutim, mnogi smatraju da to nije potrebno jer smatraju da je "meso" u unutrašnjosti ploda sigurno za konzumaciju. Ipak, istraživanja su pokazala da na površini lubenice mogu biti prisutne opasne bakterije, poput salmonelle i ešerihije koli.

Ove bakterije se lako mogu preneti na sočno meso prilikom rezanja, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Kora lubenice često sadrži prljavštinu, ostatke đubriva i komunalnog otpada, što dodatno naglašava potrebu za pranjem.

Put bakterija: Od kore do mesa

Čak i ako ne planirate da jedete koru lubenice, prilikom sečenja može doći do kontaminacije. Naime, dok nož prelazi kroz tvrdu koru, bakterije se prenose na sočno meso, a sok lubenice se razliva po ivicama, omogućavajući bakterijama da uđu u unutrašnjost.

Postoji zabeležen slučaj trovanja hranom uzrokovan salmonelom, gde je kontaminirana lubenica prenela bakterije na komade koji su kasnije konzumirani. Ova situacija jasno ilustruje koliko je važno pravilno prati voće pre upotrebe.

Kako se pravilno pere lubenica

Da bi se smanjio rizik od kontaminacije, lubenicu treba oprati pod mlazom hladne tekuće vode. Preporučuje se korišćenje četkice ili sunđera za blago trljanje cele površine. Nije potrebno koristiti deterdžent ili sapun, jer voda i blago trljanje su dovoljni da uklone nečistoće i potencijalne patogene.

Schutterstock/George Dolgikh

Velika greška koju mnogi prave

Nakon pranja, lubenicu je važno obrisati čistom krpom ili papirnim ubrusom pre nego što lubenica iseče.

Oprez pri rezanju i posluženju

Kada dođe trenutak za rezanje lubenice, važno je koristiti čist nož i dasku za sečenje. Takođe, nakon pripreme, neophodno je oprati ruke, posuđe i radnu površinu kako bi se sprečilo dalje unošenje bakterija u kuhinju. Ovo su ključni koraci u očuvanju higijene i zdravlja.

Metode koje treba izbegavati

Važno je napomenuti da lubenicu ne treba potapati u lavor s vodom na duže vreme, jer se pritom mogu razmnožiti bakterije. Oslanjanje oprane lubenice na nečiste površine ili sečenje pre nego što se potpuno osuši može dovesti do kontaminacije. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)